Nieuws /

In Zuidwest Friesland zijn veel mooie dingen te doen en te beleven. En daarom wil VVV Waterland van Friesland samen met ondernemers toeristen en inwoners gaan inspireren op een innovatieve manier. Met het ophangen van beeldschermen door heel de regio is het de bedoeling toeristen en inwoners enthousiast te maken voor alles wat Waterland van Friesland te bieden heeft. Zo blijven toeristen wellicht langer of keren ze sneller terug en kijken bewoners met nog meer trots van hun eigen omgeving.

“Niet iedere toerist bezoekt een VVV locatie”, zegt Floriaan Zwart, directeur van VVV Waterland van Friesland. “En als de toerist niet naar ons toekomt, dan moeten wij ervoor zorgen dat wij naar hem toegaan. Dat gaan we onder andere doen via narrowcasting. We gaan op beeldschermen inspirerende tips en aantrekkelijke informatie delen.”

De beeldschermen komen te hangen bij diverse recreatieve bedrijven, waaronder camping It Soal in Workum en botenverhuur Ottenhome in Heeg. “Mét elkaar gaan we de toeristen én bewoners informeren over evenementen en dagjes uit. We laten zien wat er allemaal te beleven is bij ons in de regio.” Ook in de eigen VVV locaties worden beeldschermen ophangen. “Die richten we wel naar buiten”, aldus Floriaan. “Zodat mensen die ons voorbijlopen, toch geïnspireerd raken.”

Prikkelende toeristische tips
Met de beeldschermen willen VVV Waterland van Friesland en de aangesloten ondernemers allerlei prikkelende toeristische informatie tonen. “We laten zien welke evenementen er zijn en we tonen inspiratiepagina’s, bijvoorbeeld over onze prachtige musea. We denken ook aan het geven van weertips. Blijf slecht weer laten we zien welke binnenactiviteiten er mogelijk zijn en bij mooi weer komen we bijvoorbeeld met de top tien van de leukste strandjes.” Alles wat er op de beeldschermen wordt getoond is bedoeld om de culturele instellingen en het nationaal landschap verder te promoten.

Floriaan hoopt dat de narrowcasting toeristen gaat verleiden langer te blijven of terug te komen. “We weten dat nu veel mensen die bij de Afsluitdijk of bij het Woudagemaal gaan kijken, door ons gebied rijden, maar niet blijven. Met onze foto’s, video’s en tips willen we hen inspiratie laten opdoen over wat Zuidwest Friesland te bieden heeft. Bijvoorbeeld in de winter, tijdens de kerstdagen, met het gezin of met een vriendinnengroep.”

Bedrijven presenteren zich
Op de beeldschermen presenteren natuurlijk ook de ondernemers zichzelf. Bedrijven die mee willen doen, kunnen een abonnement bij VVV Waterland van Friesland afsluiten. Wie dat nog dit jaar doet, betaalt in 2020 geen abonnementsgeld.
Aanmelden kan via ondernemen.waterlandvanfriesland.nl/producten/narrowcasting.

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zeventien VVV locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.

Meer nieuwsberichten

Bolswarder bedrijven willen waterstof en Bolsward duurzaam verwarmen

“Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een duurzame verwarming van Bolsward gekomen”, aldus wethouder Henk de Boer. “Naast de inwoners, moeten ook de bedrijven straks van het aardgas af, terwijl zij nu nog meer dan de helft van het aardgas in Bolsward verbruiken. Waterstof is een goed alternatief voor de grote bedrijven en het zware transport, terwijl de restwarmte hiervan prima te gebruiken is in het warmtenet. Bolsward heeft zoveel energie en als we deze weten te verbinden ontstaat vanzelf een aardgasvrije Energiestad Bolsward.”

“Het is prachtig om te zien hoe gemeente, bedrijven en partners samenwerken. Daar ben ik echt heel blij mee”, meldt wethouder Economische Zaken Bauke Dam. “Deze bedrijven besteden tijd en geld om te verduurzamen. En waterstof zien zij net als ons als goed alternatief voor fossiele brandstof, ook voor hun zware transport. Ze kijken wat er kan en hoe ze duurzaam vooruit kunnen. Zo investeren zij, net als inwoners, in een aardgasvrij Bolsward.”

Energiestad Bolsward

In en rond Bolsward ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie: aardwarmte, duurzame elektriciteit, restwarmte en waterstof. Deze energiebronnen wil de gemeente met elkaar verbinden in een energiesysteem. Dat systeem heet Energiestad Bolsward. Een warmtenet moet onderdeel daarvan worden. De verschillende bronnen leveren warmte aan een buffer, gevuld met water. Via een stelsel van buizen wordt dit warme water weer doorgegeven aan woningen en bedrijfspanden. Zo kun je met de restwarmte van een waterstoffabriek, die draait op de windenergie van het windpark in het IJsselmeer, je eigen huis verwarmen. En kan de waterstof gebruikt worden in de productieprocessen van de bedrijven.

Hoe dan thuis?

Bij een warmtenet liggen er buizen in de straat en heeft elk huis een afleverset welke hierop is aangesloten. De afleverset bestaat uit een warmtewisselaar die de warmte overdraagt van het warmtenet in de straat naar de CV installatie in huis. Hoe meer woningen aangesloten zijn, hoe goedkoper de warmte voor iedereen is. Inwoners betalen voor de huur van een afleverset en voor de warmte die ze gebruiken. Zij zijn geen CV-ketel meer nodig en hoeven bijvoorbeeld geen grote dure warmtepomp aan te schaffen en te onderhouden. In veel gevallen is het aansluiten op een warmtenet goedkoper dan het hebben van een eigen warmtebron.

Vervolgstappen

Nu hebben de gemeente Súdwest-Fryslân, FSFE en de grote Bolswarder bedrijven aangegeven dat zij waterstof en een waterstoffabriek willen. En eerder al dat zij restwarmte willen leveren aan Bolsward. Nu doet de gemeente samen met de bedrijven verder onderzoek. Bijvoorbeeld, van wie is de waterstoffabriek straks? En hoe draait straks een wasserij of melkfabriek op waterstof? Als alles goed gaat werken de bedrijven in 2027 met waterstof en zijn zij aardgasvrij. In oktober 2023 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners. Om met hen in gesprek te gaan en om hun ideeën, wensen en zorgen te horen.

Bijschrift bij de afbeelding:

Willem Nieuwenhuis (Rentex), Fokke Dooper en Jeroen de Jager (UCC Coffee), Bauke Dam en Henk de Boer (wethouders) Koos Elzinga (Hochwald), Frederika Kooistra (Elis), Titus Mulder (Rentex) Jan-Harmen Witzenburg (FSFE) - voor de Tiid in Bolsward

4 augustus 2023

Aanleg nieuwe ontsluiting Exmorraweg start in september

In september gaat de aannemer Oosterhof Holman van start met de aanleg van een nieuwe aansluiting van de Exmorraweg op de bestaande rotonde in de N359. Om te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de realisatie van deze aansluiting is het nodig om een aantal bomen te kappen in de buurt van de bocht van de Exmorraweg en bij de rotonde in de N359. Daarna start de aannemer met het ophogen van de grond met een zandpakket zodat er een goede fundering voor de nieuwe weg ontstaat. In het voorjaar van 2024 worden de kabels en leidingen omgelegd. Als dat klaar is gaat de aannemer verder met de aanleg van de nieuwe weg. Tijdens de uitvoering zal de bestaande Exmorraweg tijdelijk afgesloten worden. Dit is nodig om de bestaande weg aan te laten sluiten op de nieuwe weg. Ook wordt er dan onderhoud gepleegd aan het wegdek van een gedeelte van de Exmorraweg. Wanneer de momenten van afsluiting precies zijn weten we nu nog niet. Tegen die tijd worden jullie en de direct aanwonenden daarover opnieuw geïnformeerd. We verwachten dat de werkzaamheden rond de zomerperiode van 2024 worden afgerond.

4 augustus 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op