Nieuws /

Een dertigtal VOB leden bezocht maandag 15 oktober Oliehoorn in Zwaag. Na het geslaagde uitstapje in 2017 (De Kuip en Rotterdam), werd het ditmaal dichterbij huis gezocht: sauzen- en frituurvettenfabrikant Oliehoorn.

Oliehoorn bestaat bijna 38 jaar! De basis voor de traditionele bereiding van Oliehoorn sauzen, (spijs)oliën en frituurvetten werd gelegd in 1981. Dat jaar begon ondernemer Klaas van Kalken onder de naam De Oliehoorn vanuit huis met de verkoop van spijsoliën en vetten.
De gestage groei van Oliehoorn in de eerste tien jaar legde in 1992 de basis voor de overname van de sausproductie van het Drentse bedrijf Frischo. In dit jaar verhuisde de productie van Schoonebeek naar Hoorn.

Door de groei van Oliehoorn werd in 2008 de nieuwe Oliehoorn fabriek opgeleverd. De fabriek voldoet aan de strengste HACCP-normen. In 2014 werd de fabriek fors uitgebreid. De interne routing van productie en logistiek werd nog beter neergezet en diverse investeringen op het gebied van duurzaamheid vonden plaats.

Enkele jaren geleden opende Oliehoorn een tweede productievestiging in Drachten. In deze nieuwe fabriek worden voornamelijk speciaalsauzen en verpakkingen bedacht, waarbij de aandacht zich richt op de sauzen waar geen E-nummers inzitten en hoe deze zo efficiënt mogelijk geproduceerd kunnen worden.

Dit jaar nam Oliehoorn Zuivelculinair uit Tweede Exloërmond over. Zuivelculinair produceert verse sauzen en dressings op basis van verse yoghurt en groentes. “Unieke producten in Nederland en daarmee een mooie aanvulling op de speciaalsauzen die we in onze nieuwe Oliehoorn-vestiging in Drachten produceren”, vertelde Wim Dijk, algemeen directeur van Oliehoorn.

Alle reden voor de VOB om eens bij Oliehoorn te gaan kijken. Na een uitvoerige introductie in de ontvangstruimte werden de Bolswarders in vier groepen verdeeld voor een rondleiding door de productieruimte en de magazijnen. Deze maandag stond in het teken van de rode saus (curry saus). Bij navraag bleek dat het bij Oliehoorn op maandag altijd rode sauzendag is. ,,Dit heeft te maken met het feit dat de ketels en apparatuur na afloop grondig schoongemaakt moeten worden voor de andere kleur sauzen. Door dit op maandag te doen blokkeert dit de rest van de productieweek niet”, aldus een van de rondleiders.
Na afloop van de rondleiding, waarbij bleek dat de magazijnen vele malen groter zijn, dan de productieruimte, volgde in het inpandige Oliehoorn café een uitgebreide nabespreking.

Terug in Bolsward werd in Het Veerhuys nog eens uitgebreid teruggekeken op het bezoek aan Oliehoorn.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op