Nieuws /

Een dertigtal VOB leden bezocht maandag 15 oktober Oliehoorn in Zwaag. Na het geslaagde uitstapje in 2017 (De Kuip en Rotterdam), werd het ditmaal dichterbij huis gezocht: sauzen- en frituurvettenfabrikant Oliehoorn.

Oliehoorn bestaat bijna 38 jaar! De basis voor de traditionele bereiding van Oliehoorn sauzen, (spijs)oliën en frituurvetten werd gelegd in 1981. Dat jaar begon ondernemer Klaas van Kalken onder de naam De Oliehoorn vanuit huis met de verkoop van spijsoliën en vetten.
De gestage groei van Oliehoorn in de eerste tien jaar legde in 1992 de basis voor de overname van de sausproductie van het Drentse bedrijf Frischo. In dit jaar verhuisde de productie van Schoonebeek naar Hoorn.

Door de groei van Oliehoorn werd in 2008 de nieuwe Oliehoorn fabriek opgeleverd. De fabriek voldoet aan de strengste HACCP-normen. In 2014 werd de fabriek fors uitgebreid. De interne routing van productie en logistiek werd nog beter neergezet en diverse investeringen op het gebied van duurzaamheid vonden plaats.

Enkele jaren geleden opende Oliehoorn een tweede productievestiging in Drachten. In deze nieuwe fabriek worden voornamelijk speciaalsauzen en verpakkingen bedacht, waarbij de aandacht zich richt op de sauzen waar geen E-nummers inzitten en hoe deze zo efficiënt mogelijk geproduceerd kunnen worden.

Dit jaar nam Oliehoorn Zuivelculinair uit Tweede Exloërmond over. Zuivelculinair produceert verse sauzen en dressings op basis van verse yoghurt en groentes. “Unieke producten in Nederland en daarmee een mooie aanvulling op de speciaalsauzen die we in onze nieuwe Oliehoorn-vestiging in Drachten produceren”, vertelde Wim Dijk, algemeen directeur van Oliehoorn.

Alle reden voor de VOB om eens bij Oliehoorn te gaan kijken. Na een uitvoerige introductie in de ontvangstruimte werden de Bolswarders in vier groepen verdeeld voor een rondleiding door de productieruimte en de magazijnen. Deze maandag stond in het teken van de rode saus (curry saus). Bij navraag bleek dat het bij Oliehoorn op maandag altijd rode sauzendag is. ,,Dit heeft te maken met het feit dat de ketels en apparatuur na afloop grondig schoongemaakt moeten worden voor de andere kleur sauzen. Door dit op maandag te doen blokkeert dit de rest van de productieweek niet”, aldus een van de rondleiders.
Na afloop van de rondleiding, waarbij bleek dat de magazijnen vele malen groter zijn, dan de productieruimte, volgde in het inpandige Oliehoorn café een uitgebreide nabespreking.

Terug in Bolsward werd in Het Veerhuys nog eens uitgebreid teruggekeken op het bezoek aan Oliehoorn.

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op