Nieuws /

Een dertigtal VOB leden bezocht maandag 15 oktober Oliehoorn in Zwaag. Na het geslaagde uitstapje in 2017 (De Kuip en Rotterdam), werd het ditmaal dichterbij huis gezocht: sauzen- en frituurvettenfabrikant Oliehoorn.

Oliehoorn bestaat bijna 38 jaar! De basis voor de traditionele bereiding van Oliehoorn sauzen, (spijs)oliën en frituurvetten werd gelegd in 1981. Dat jaar begon ondernemer Klaas van Kalken onder de naam De Oliehoorn vanuit huis met de verkoop van spijsoliën en vetten.
De gestage groei van Oliehoorn in de eerste tien jaar legde in 1992 de basis voor de overname van de sausproductie van het Drentse bedrijf Frischo. In dit jaar verhuisde de productie van Schoonebeek naar Hoorn.

Door de groei van Oliehoorn werd in 2008 de nieuwe Oliehoorn fabriek opgeleverd. De fabriek voldoet aan de strengste HACCP-normen. In 2014 werd de fabriek fors uitgebreid. De interne routing van productie en logistiek werd nog beter neergezet en diverse investeringen op het gebied van duurzaamheid vonden plaats.

Enkele jaren geleden opende Oliehoorn een tweede productievestiging in Drachten. In deze nieuwe fabriek worden voornamelijk speciaalsauzen en verpakkingen bedacht, waarbij de aandacht zich richt op de sauzen waar geen E-nummers inzitten en hoe deze zo efficiënt mogelijk geproduceerd kunnen worden.

Dit jaar nam Oliehoorn Zuivelculinair uit Tweede Exloërmond over. Zuivelculinair produceert verse sauzen en dressings op basis van verse yoghurt en groentes. “Unieke producten in Nederland en daarmee een mooie aanvulling op de speciaalsauzen die we in onze nieuwe Oliehoorn-vestiging in Drachten produceren”, vertelde Wim Dijk, algemeen directeur van Oliehoorn.

Alle reden voor de VOB om eens bij Oliehoorn te gaan kijken. Na een uitvoerige introductie in de ontvangstruimte werden de Bolswarders in vier groepen verdeeld voor een rondleiding door de productieruimte en de magazijnen. Deze maandag stond in het teken van de rode saus (curry saus). Bij navraag bleek dat het bij Oliehoorn op maandag altijd rode sauzendag is. ,,Dit heeft te maken met het feit dat de ketels en apparatuur na afloop grondig schoongemaakt moeten worden voor de andere kleur sauzen. Door dit op maandag te doen blokkeert dit de rest van de productieweek niet”, aldus een van de rondleiders.
Na afloop van de rondleiding, waarbij bleek dat de magazijnen vele malen groter zijn, dan de productieruimte, volgde in het inpandige Oliehoorn café een uitgebreide nabespreking.

Terug in Bolsward werd in Het Veerhuys nog eens uitgebreid teruggekeken op het bezoek aan Oliehoorn.

Meer nieuwsberichten

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Toekomstgerichte wijk Bolsward-Oost wordt voor alle doelgroepen

Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, met aandacht voor duurzaamheid én in een groene omgeving. In Bolsward-Oost komt dat allemaal bij elkaar. In het plan voor de nieuwe woonwijk in Bolsward is ruimte voor 200 nieuwe toekomstbestendige woningen. Belangstellenden kunnen het ontwerp bestemmingsplan van binnenkort inzien.

Gemeente Súdwest-Fryslân wil van Bolsward Oost een wijk maken voor verschillende doelgroepen, waar duurzaamheid, een fijn leefklimaat en goed wonen voorop staan. Met de woningbouwimpuls van het Rijk kan de gemeente tegemoet komen in de vraag naar meer sociale en betaalbare woningen. In het oorspronkelijke plan was ruimte voor ongeveer 20 sociale huurwoningen. Met de subsidie van het Rijk kan de gemeente meer sociale en betaalbare woningen aan het plan toevoegen. De gemeente verwacht dat 100 sociale en betaalbare woningen haalbaar is.

Daarnaast wil de gemeente in Bolsward-Oost ook rekening houden met de noodzakelijke verduurzaming van de omgeving. Hierbij kijkt Súdwest-Fryslân naar het klimaat, duurzaamheid en hoe met water om te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld over het afvoeren van regenwater bij hevige buien, het tegengaan van uitdroging van de grond en manieren om drinkwater te besparen. Met Bolsward-Oost bereidt de gemeente een wijk voor de toekomst voor.”

200 woningen voor alle doelgroepen
In het totale plan is ruimte voor 200 woningen, waaronder sociale huur- en koopwoningen, betaalbare woningen en woningen voor de vrije sector. Het plangebied wordt onderverdeeld in drie deelgebieden:

- De Akkers: Het zuidelijk deelgebied wordt gevormd door de Akkers. In dit gebied komen 60 woningen, waarvan 17 appartementen.
- De Hofjes: Het centrale en grootste deelgebied wordt gevormd door De Hofjes. In dit gebied is ook ruimte gemaakt voor water en groen. Er komen ongeveer 110 woningen, onderverdeeld in 32 twee-onder-een-kapwoningen, 66 rijwoningen en 12 vrijstaande woningen.
- De Erven: De Erven vormt het noordelijke deelgebied. Hier is de overgang tussen het woongebied en de natuur goed te zien. Hier komen ongeveer 30 woningen met veel ruimte voor groen. In dit gebied kunnen ook alternatieve woningen worden gebouwd, zoals tiny houses.

Bolsward-Oost wordt een nieuwe wijk, “maar” zegt wethouder Bauke Dam, “wel met een duidelijke verwijzing naar het historische karakter van Bolsward. Ook de verbinding met het landschap is duidelijk zichtbaar in Bolsward-Oost. Het wordt een groene wijk met veel bomen en natuurlijke afscheidingen.” Het water in de wijk verwijst naar de grachten in de stad en de natuur daaromheen.

Waar en wanneer zijn de plannen te bekijken?
De gemeente verwacht eind oktober het ontwerp bestemmingsplan voor een periode van 6 weken ter inzage te lezen. Op 15 november 2023 is er van 16.00 uur tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst in De Tiid, Jongemastraat 2 in Bolsward. Iedereen kan vrij naar binnen lopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Na de termijn van 6 weken werkt de gemeente toe naar een definitief bestemmingsplan. “De bedoeling is om het definitieve plan in het voorjaar van 2024 aan de gemeenteraad voor te leggen. Als zij positief besluit over het plan, dan kunnen we aan de slag met het bouwrijp maken van de grond en starten met de verkoop van de kavels”, laat wethouder Dam weten.

12 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op