Nieuws /

Voor de toeristische sector in Zuidwest-Friesland was 2019 een goed jaar. Alleen al het museumbezoek steeg, maar ook konden recreatieve ondernemers rekenen op meer gasten. Dat blijkt uit een enquête die Waterland Van Friesland hield onder haar ruim 700 leden. Bijna 75 procent van de ondernemers kijkt met een goed gevoel terug op de bezoekersaantallen. Bijna 35 procent merkt een daadwerkelijke groei van de omzet op ten opzichte van 2018.

Een vermelding in de Lonely Planet, de toenemende populariteit om vakantie te vieren in eigen land, een nasleep van de Culturele Hoofdstad 2018 en redelijk veel mooie dagen. Volgens VVV Waterland van Friesland heeft het allemaal bijgedragen aan een goed cultureel seizoen voor de regio Zuidwest-Friesland. “Ons gebied wordt steeds beter ontdekt. Toeristen zien steeds meer wat er in ons gebied allemaal kan worden beleefd”, zegt Floriaan Zwart, directeur van VVV Waterland van Friesland. “Dat is ook te danken aan de vele ondernemers en culturele instellingen die samen met ons mensen inspireren om naar Zuidwest Friesland te komen. Bij de poorten van ons gebied komen jaarlijks zo’n 130.000 toeristen, 100.000 bij de Afsluitdijk, 30.000 bij het Woudagemaal. Ook die toeristen inspireren we met elkaar om de rest van Waterland van Friesland te ontdekken.”

Eigen land belangrijkste vakantiebestemming voor Nederlanders in 2019

Deze week presenteerde NBTC-NIPO Research tijdens de Vakantiebeurs de trends van de Nederlandse vakantiemarkt. Opvallend is dat het eigen land voor Nederlanders veruit de belangrijkste vakantiebestemming is, zeker wanneer het gaat om korte vakanties. In 2019 hebben Nederlanders zo’n 300.000 meer vakanties van één of twee nachten in eigen land ondernomen dan in 2018. Met name de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair onder Nederlandse vakantiegangers. Een positieve ontwikkeling voor Waterland van Friesland.

Meer bezoekers voor musea

Ook de verschillende musea die bij VVV Waterland van Friesland zijn aangesloten, konden dit jaar rekenen op weer meer bezoekers. Ruim 92.000 mensen bezochten musea als het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, de Mummiekelder in Wieuwerd en Museum It Tsiispakhús in Wommels. Het bezoekersaantal is in vergelijking met het jaar 2017 met 10 procent gestegen. “Tijdens de Culturele Hoofdstad in 2018 zagen we het bezoekersaantal al toenemen”, aldus Floriaan, “en we hebben dit jaar die trend weten vast te houden.”

Ledenaantal en waardering stijgt

Ook het ledenaantal van VVV Waterland van Friesland is in 2019 flink gestegen. Dat draagt volgens Floriaan zeker bij aan het trekken van toeristen. “Met elkaar vormen we een krachtig en inspirerend netwerk.” Uit de enquête die onder de leden werd gehouden, blijkt dat de waardering voor VVV Waterland van Friesland is gestegen. Bijna 80 procent van de leden verwijst actief naar de VVV-kantoren en VVV-website of gebruikt de inspiratiemagazines en evenementenkranten om de toeristen verder te verleiden van het gebied te genieten.

Over VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zeventien VVV-locaties. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest Friesland verder op de kaart te zetten.

Meer nieuwsberichten

Bolswarder bedrijven willen waterstof en Bolsward duurzaam verwarmen

“Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een duurzame verwarming van Bolsward gekomen”, aldus wethouder Henk de Boer. “Naast de inwoners, moeten ook de bedrijven straks van het aardgas af, terwijl zij nu nog meer dan de helft van het aardgas in Bolsward verbruiken. Waterstof is een goed alternatief voor de grote bedrijven en het zware transport, terwijl de restwarmte hiervan prima te gebruiken is in het warmtenet. Bolsward heeft zoveel energie en als we deze weten te verbinden ontstaat vanzelf een aardgasvrije Energiestad Bolsward.”

“Het is prachtig om te zien hoe gemeente, bedrijven en partners samenwerken. Daar ben ik echt heel blij mee”, meldt wethouder Economische Zaken Bauke Dam. “Deze bedrijven besteden tijd en geld om te verduurzamen. En waterstof zien zij net als ons als goed alternatief voor fossiele brandstof, ook voor hun zware transport. Ze kijken wat er kan en hoe ze duurzaam vooruit kunnen. Zo investeren zij, net als inwoners, in een aardgasvrij Bolsward.”

Energiestad Bolsward

In en rond Bolsward ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie: aardwarmte, duurzame elektriciteit, restwarmte en waterstof. Deze energiebronnen wil de gemeente met elkaar verbinden in een energiesysteem. Dat systeem heet Energiestad Bolsward. Een warmtenet moet onderdeel daarvan worden. De verschillende bronnen leveren warmte aan een buffer, gevuld met water. Via een stelsel van buizen wordt dit warme water weer doorgegeven aan woningen en bedrijfspanden. Zo kun je met de restwarmte van een waterstoffabriek, die draait op de windenergie van het windpark in het IJsselmeer, je eigen huis verwarmen. En kan de waterstof gebruikt worden in de productieprocessen van de bedrijven.

Hoe dan thuis?

Bij een warmtenet liggen er buizen in de straat en heeft elk huis een afleverset welke hierop is aangesloten. De afleverset bestaat uit een warmtewisselaar die de warmte overdraagt van het warmtenet in de straat naar de CV installatie in huis. Hoe meer woningen aangesloten zijn, hoe goedkoper de warmte voor iedereen is. Inwoners betalen voor de huur van een afleverset en voor de warmte die ze gebruiken. Zij zijn geen CV-ketel meer nodig en hoeven bijvoorbeeld geen grote dure warmtepomp aan te schaffen en te onderhouden. In veel gevallen is het aansluiten op een warmtenet goedkoper dan het hebben van een eigen warmtebron.

Vervolgstappen

Nu hebben de gemeente Súdwest-Fryslân, FSFE en de grote Bolswarder bedrijven aangegeven dat zij waterstof en een waterstoffabriek willen. En eerder al dat zij restwarmte willen leveren aan Bolsward. Nu doet de gemeente samen met de bedrijven verder onderzoek. Bijvoorbeeld, van wie is de waterstoffabriek straks? En hoe draait straks een wasserij of melkfabriek op waterstof? Als alles goed gaat werken de bedrijven in 2027 met waterstof en zijn zij aardgasvrij. In oktober 2023 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners. Om met hen in gesprek te gaan en om hun ideeën, wensen en zorgen te horen.

Bijschrift bij de afbeelding:

Willem Nieuwenhuis (Rentex), Fokke Dooper en Jeroen de Jager (UCC Coffee), Bauke Dam en Henk de Boer (wethouders) Koos Elzinga (Hochwald), Frederika Kooistra (Elis), Titus Mulder (Rentex) Jan-Harmen Witzenburg (FSFE) - voor de Tiid in Bolsward

4 augustus 2023

Aanleg nieuwe ontsluiting Exmorraweg start in september

In september gaat de aannemer Oosterhof Holman van start met de aanleg van een nieuwe aansluiting van de Exmorraweg op de bestaande rotonde in de N359. Om te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de realisatie van deze aansluiting is het nodig om een aantal bomen te kappen in de buurt van de bocht van de Exmorraweg en bij de rotonde in de N359. Daarna start de aannemer met het ophogen van de grond met een zandpakket zodat er een goede fundering voor de nieuwe weg ontstaat. In het voorjaar van 2024 worden de kabels en leidingen omgelegd. Als dat klaar is gaat de aannemer verder met de aanleg van de nieuwe weg. Tijdens de uitvoering zal de bestaande Exmorraweg tijdelijk afgesloten worden. Dit is nodig om de bestaande weg aan te laten sluiten op de nieuwe weg. Ook wordt er dan onderhoud gepleegd aan het wegdek van een gedeelte van de Exmorraweg. Wanneer de momenten van afsluiting precies zijn weten we nu nog niet. Tegen die tijd worden jullie en de direct aanwonenden daarover opnieuw geïnformeerd. We verwachten dat de werkzaamheden rond de zomerperiode van 2024 worden afgerond.

4 augustus 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op