Nieuws /

Het Ondernemersfonds in Súdwest-Fryslân kan blijven. Burgemeester en wethouders willen de afspraken met en over het fonds met vier jaar verlengen, tot en met 2023. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Het Ondernemersfonds is per 1 januari 2016 in het leven geroepen, op initiatief van de ondernemers zelf. Het idee is dat ondernemers dankzij het fonds meer samenwerken en met elkaar plannen maken die de regionale economie versterken.

“Dat is zeker gelukt”, zegt wethouder Maarten Offinga. “We zien een duidelijke groei. Van het budget van het fonds komt nu 80 procent ten goede aan projecten.” Tegelijkertijd stelt hij vast dat het vooral in de kleine kernen lastig is om projecten van de grond te krijgen. “Het zijn nu vooral nog de grote en middelgrote kernen die erg actief meedoen, zoals Sneek, Bolsward, Workum en Makkum.”

Positief is dat in de grote kernen de al bestaande samenwerking is versterkt, zo blijkt uit de evaluatie die het Ondernemersfonds door een onafhankelijk bureau liet uitvoeren. “In een groeiend aantal kleine kernen worden de mogelijkheden van het fonds herkend, waardoor er nu meer samenwerking van de grond komt. Tegelijkertijd is gebleken dat er vooral in de kleine kernen wrijving is ontstaan, tussen voor- en tegenstanders van het fonds.”

Toch is het leeuwendeel van de ondernemersverengingen, die aangesloten zijn bij de overkoepelende federatie ‘Stichting Ondernemers Súdwest-Fryslân’, positief over het Ondernemersfonds. Wel adviseert de federatie het fonds om meer energie te steken in de kleine kernen. Ook Offinga vindt dat van groot belang. “De ambitie is nog steeds dat het een fonds is van, voor en door zo veel mogelijk ondernemers, ook in de kleinere kernen.”

Een ander goed punt noemt hij dat het fonds het ondernemers gemakkelijker maakt hun bijdrage terug te krijgen in het geval hun kern niet meedoet (zogeheten retributie). Verder juicht hij toe dat het fonds zelf nog eens kritisch naar de eigen opzet kijkt.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op