Nieuws /

Súdwest-Fryslân viert en herdenkt op grote schaal 75 jaar vrijheid. Het gaat om een breed scala aan activiteiten in tientallen steden en dorpen. Van lezingen, tentoonstellingen en concerten tot optochten, feestmaaltijden en theatervoorstellingen.

De meeste organisatoren klopten met succes aan bij de gemeente voor financiële steun. Uiteindelijk kregen 33 aanvragers positief bericht. Van hen konden 23 worden betaald dankzij de tijdelijke subsidieregeling met een budget van 90.000 euro. De gemeente stelde de subsidieregeling in om de diverse herdenkingscomités te stimuleren activiteiten te organiseren.

De andere 10 aanvragen konden voor zo’n 55.000 euro worden gehonoreerd vanwege raakvlakken met andere subsidiepotjes op het gebied van toerisme, erfgoed, representatie of cultuur.

Enkele aanvragers moesten worden teleurgesteld. Zo visten Lollum-Waaksens en Kimswerd achter het net. Hun aanvragen kwamen binnen toen de subsidiepot al leeg was. Ook op de aanvraag uit Oudega moest de gemeente ‘nee’ verkopen.

Voorbeelden van de tientallen activiteiten in het kader van ‘75 jaar vrijheid’ zijn het theaterspektakel bij Molkwar, de meerdaagse programma’s in Sneek en Makkum, de muziektheatervoorstelling Smokkelbern (o.a. in Abbega en Sneek), het openluchttheater Skaad in Loënga, de activiteiten van het Kazemattenmuseum en het project ‘As it tsjuster is…’ van Warkums Erfskip.

Bolsward

Nadat op 24 en 25 januari in Bolsward al een start was gemaakt met de viering van 75 jaar vrijheid, vindt in april het vervolg plaats. Hoewel Bolsward driekwart eeuw geleden op maandag 16 april 1945 werd bevrijd, heeft de werkgroep zaterdag 18 april als herdekingsfeest gekozen. Op die zaterdag vormt de Broerekerk het decor voor een foto- en filmexpositie van Bolsward Historie en verzorgt Andante het muzikale deel.

In het centrum vindt een defile plaats van legervoertuigen, voorafgegaan door de Graham Lowlanders en Pipes en drums uit Leeuwarden. Ook bezoeken aan de verzorgingstehuizen in Bolsward en Witmarsum staan dan op het programma.

Ook de (basis)scholen worden in het programma betrokken, want Willem Haanstra gaat gastcolleges geven over de oorlog. De scholen hebben bezoeken aan het Kazemattenmuseum, Westerbork of het Titus Brandsmamuseum op hun programma gezet. Muziek is er die zaterdag in het Patershuis (huiskamervoorstelling) en de Gasthuiskerk (Euphonia). Meer muziek is er op het Marktplein in de vorm van de ,Swing the Mood Bevrijdingstoer’ , een combinatie van live muziek, direct-klaar foto’s, interactie, gezelligheid, nostalgie, emotie, historie en militaria.

Ook de ,Band of Brothers’ komt waarschijnlijk naar het Bevrijdingsfeest in Bolsward. Tenslotte maken de leerlingen van de basisscholen twee vrijheidsbomen. Aan het Kruiswater meren die dag twee aardappelboten af, waarbij infoborden aangeven wat deze boten in de WOII betekend hebben voor de hongersnood in het Gooi.

Op 4 mei vindt traditioneel de Dodenherdenking plaats, waaraan dit jaar de groepen 7 en 8 van de basisscholen met linten met namen van alle oorlogslachtoffers uit Bolsward meedoen. Op 5 mei is er muziek in het centrum, met als doelgroep de dertig plussers. Alle programma onderdelen zijn nog niet definitief, vandaar onder voorbehoud van wijzigingen.

Een overzicht van alle activiteiten in het kader van ‘75 jaar vrijheid’ staat vanaf half maart op de website van de gemeente.

Meer nieuwsberichten

Titan Salt BV genomineerd voor Friese Onderneming van het Jaar 2025

Titan Salt BV is een toonaangevende speler in de zoutindustrie. Ze ontwikkelen duurzame technologieën voor zoutwinning en -verwerking die wereldwijd worden toegepast. Hun oplossingen dragen bij aan een efficiëntere en duurzamere industrie.

Kwant Controls uit Sneek is een internationaal gerenommeerd bedrijf dat hoogwaardige besturingssystemen ontwikkelt voor de maritieme sector. Vanuit Sneek bedienen ze klanten wereldwijd, van zeeschepen tot megajachten. Innovatie, betrouwbaarheid en vakmanschap staan hier centraal.

18 januari 2025

Súdwest-Fryslân start proef om statushouders aan het werk te helpen.

Vanaf 1 januari 2025 start Súdwest-Fryslân met ‘Proeven voor Startbanen’. Dit programma van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid helpt statushouders, oftewel mensen mét een verblijfsvergunning, aan een betaalde baan. Terwijl ze ondertussen de Nederlandse taal leren en werkervaring opdoen. Súdwest-Fryslân helpt hen zo om sneller mee te kunnen doen in hun nieuwe sociale omgeving. Met hun talenten en ervaring leveren ze bovendien een waardevolle bijdrage aan de lokale arbeidsmarkt.

6 januari 2025

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op