Nieuws /

Súdwest-Fryslân is in trek bij particulieren, projectontwikkelaars en andere bouwende partijen. In het gemeentelijk woningbouwprogramma, door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld voor de periode 2016-2026, staan plannen voor de bouw van zo’n 1600 woningen.

Eerder dit jaar stelde de gemeenteraad al de Woonvisie vast. Daarin wordt de woningbehoefte voor de komende tien jaar geschat op zo’n 1500 woningen. “De animo om te bouwen is er, net als de behoefte”, zegt wethouder Gea Akkerman van Súdwest-Fryslân.

De woningmarkt in Sneek richt zich op plannen voor woningen en appartementen, in zowel de koop- als huursector. Akkerman: “Maar tegelijkertijd zijn er allerlei initiatieven in een groot aantal andere kernen. Niet alleen in steden als Bolsward, Workum en Stavoren. Maar ook in Heeg, Koudum, Witmarsum en Makkum. Dat zijn goede ontwikkelingen.”

Wel is het verstandig om alle plannen, zowel groot als klein, inhoudelijk goed te bekijken, aldus de wethouder. Ze doelt op onderdelen als kwaliteit, duurzaamheid, levensloopbestendig en doelgroep. “Al komt er, wat mij betreft, geen enkel dorp ‘op slot’. Per kern is maatwerk nodig, in overleg met de verenigingen van Plaatselijk Belang.”

Wel heeft ze zorgen over de terugtrekkende beweging van woningcorporaties uit de kleine kernen. “Met de corporaties willen we daarover in gesprek.” Daarnaast is de gemeente alert op wat het betekent voor de woningbehoefte nu mensen, door gebruik te maken van thuiszorg, langer zelfstandig moeten blijven wonen. Een enquête onder 6000 inwoners moet deze behoefte in beeld brengen.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op