Nieuws /

Súdwest-Fryslân wil zich de komende vier jaar steviger laten zien als IJsselmeerkustgemeente. Verder zet de gemeente sterk in op duurzaamheid en het verminderen van de werkloosheid.

Dit staat in het Hoofdlijnenakkoord dat de vier beoogde coalitiepartijen CDA, PvdA, VVD en GroenLinks vrijdag hebben gepresenteerd. De vier partijen stelden ook hun kandidaat-wethouders voor. Naast de bekende namen Maarten Offinga, Gea Akkerman (beiden CDA) en Stella van Gent (PvdA) zijn dit Mark de Man (VVD) en Erik Faber (GroenLinks).

Voor de aanpak van het IJsselmeergebied wil Súdwest-Fryslân aansluiten bij de inzet vanuit het Rijk om hier €12 miljoen te investeren. Het Rijk wil vooral natuurmaatregelen treffen. “Wij kijken breder, met ontwikkelingen op het gebied van toerisme, erfgoed, landbouw en duurzame energie”, aldus Offinga, die optrad als formateur van het college. “Daarnaast blijven we onverminderd inzetten op verbreding van de sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand.”

Ook Sneek (herstructurering van de wijken Sperkhem, Lemmerweg-Oost en Eiland) en Bolsward (realisatie Historisch Centrum Westergo) blijven bij het nieuwe college hoog op de agenda. “Voor het hele buitengebied leggen we eerst de nadruk op digitale bereikbaarheid, veilige verbindingen voor de schoolgaande jeugd en de noodzaak van ontmoetingsplaatsen. En we willen voorzien in de woningbehoefte in alle kernen”, aldus Offinga, die stelt dat Súdwest-Fryslân financieel stabiel is en ruimte heeft om te investeren. “Voor de ontwikkelagenda is de komende periode €10 miljoen beschikbaar.”

Hoog is de ambitie op het gebied van duurzaamheid. De inzet is erop gericht om alle woningen in de gemeente al in 2030 energieneutraal te hebben. Verder moet de hoogspanningskabel in de Sneker wijk Stadsfenne/Pasveer ondergronds worden gebracht.

Voorts wil het nieuwe college het aantal werkzoekenden (nu 6,2 procent) terugdringen naar 4 procent in 2022. Het aantal mensen met een uitkering (nu rond de 2650) moet met 300 dalen dankzij een innovatief uitstroomplan.

Op het gebied van sport en cultuur streeft de nieuwe bestuursploeg ernaar om jaarlijks een evenement te organiseren met landelijke uitstraling. Het ene jaar op het gebied van sport, het andere op het gebied van cultuur.

Het akkoord is niet dichtgetimmerd, aldus Offinga. “We bespreken het akkoord de komende maanden met de gemeenteraad, en met onze inwoners, het bedrijfsleven, de landbouw en maatschappelijke instellingen.” In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie kunnen dan de zaken worden benoemd die het eerst opgepakt moeten worden.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op