Nieuws /

Súdwest-Fryslân zet dit voorjaar en zomer extra veegcapaciteit in voor de bestrijding van onkruid op straten en in goten. Voor dit jaar is 200.000 euro meer beschikbaar dan in 2018 en komt het totale budget voor de onkruidbestrijding op verhardingen op 545.000 euro.

Sinds 2016 is chemische onkruidbestrijding op straten, trottoirs en parkeerterreinen verboden. Súdwest-Fryslân besloot al een jaar eerder te stoppen met het gebruik van chemische middelen. Dit was de afgelopen jaren goed in het straatbeeld te zien, aldus wethouder Mark de Man. “Alternatieve bestrijdingsmiddelen zijn veel minder effectief. Vooral de bovengrondse delen worden aangepakt en in mindere mate de wortel.” Bij chemische methoden wordt onkruid direct met wortel en al bestreden.

Omdat alternatieve bestrijding ook nog eens drie tot vier maal duurder is dan chemische bestrijding haalde de gemeente met hetzelfde geld veel minder resultaten. “Wij vinden het belangrijk dat straten, trottoirs en pleinen er verzorgd uitzien”, zegt De Man. “Onkruid heeft grote invloed op hoe wij de openbare ruimte ervaren. We kregen dan ook veel klachten.”

Dat was reden om vorig jaar 200.000 euro extra vrij te maken. De Man: “Dat geld is toen vooral besteed aan de verbetering van de bestrijding op trottoirs, omdat daarover de meeste klachten binnen kwamen.” Zes lokale ondernemers gingen het onkruid met succes te lijf met heet water, hete lucht of branden. Ook het weer (langdurig droog en warm) hielp mee. Het aantal klachten halveerde, van 460 in 2017 naar 236 in 2018.

De gemeente wil echter verder verbeteren en heeft daarom dit jaar nog eens 200.000 euro extra beschikbaar. “Voor een belangrijk deel besteden we dit aan preventieve bestrijding”, zegt De Man. Zo worden de straten in de groeiperiode (april-augustus) vaker geveegd, van eens per twaalf weken naar eens per vijf weken. “Op deze manier proberen we de groei van onkruid zo veel mogelijk te voorkomen.”

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op