Nieuws /

Het herbestemmen van leegstaande panden blijft belangrijk in Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft daarvoor dit jaar 25.000 euro beschikbaar. Wethouder Gea Wielinga verwacht dat de komende jaren voor meer gebouwen met een publieke functie (zoals scholen, buurthuizen, kerken) een andere invulling moet worden gezocht.

Het geld is vooral bedoeld voor de bekostiging van adviseurs, die met eigenaren van panden (die ten minste één jaar leeg staan) in gesprek gaan en contacten leggen met andere partijen over de mogelijkheden voor een nieuwe functie. “Het gaat dan vooral om de meer complexe, karakteristieke panden”, zegt Wielinga. “Door deze aanpak hebben de afgelopen jaren al veel panden een nieuwe invulling gekregen.”

Mooie voorbeelden zijn er in Sneek, met de verbouw van kantoorpanden in de Schoolstraat (voorheen gemeentewerken Sneek) en aan de Zuidwesthoekweg (ooit Vinea Vakanties) tot wooncomplexen (appartementen, lofts en woningen). Ook de ombouw van hotel-restaurant Daaldersplaats tegenover het NS-station (tot kantoor- en woonruimte) en de voormalige hostel van Stayokay aan de Oude Oppenhuizerweg mogen er zijn. De hostel, die eind 2016 de deuren sloot, wordt nu door zorginstelling Talant gebruikt als huisvesting voor mensen met een verstandelijke beperking.

In Nijezijl krijgt de oude melkfabriek een woonbestemming en in Lollum is een school nu als woning in gebruik. “Herbestemmen tot woningen is vooral belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp”, zegt Wielinga, die daarbij met een schuin oog kijkt naar collega-wethouder Stella van Gent, die over ‘wonen’ gaat. “Onderlinge afstemming is noodzakelijk. Want is er in dat dorp vraag naar woningen? En zo ja, welk type is gewenst?”

Als herbestemming niet haalbaar is kan bij hoge uitzondering besloten worden tot sloop. Zoals aan de Streek in Kimswerd, waar een monumentale woning zo is vervallen dat er weinig meer te redden viel. “Dorpsbelang Kimswerd kwam daarop met het plan om het gat in de gevelwand van het beschermd dorpsgezicht op te vullen met een haag en leibomen”, zegt Wielinga. Dit plan wordt nu verder uitgewerkt.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op