Nieuws /

Alkmaar – De viering van het 200 jarige bestaan van het Noordhollands Kanaal was aanleiding voor de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) om hun leden uit te nodigen naar Alkmaar te komen voor Victory Sail. Het evenement trok ruim 180 historische bedrijfsvaartuigen. Hart van het festival was het Victoriepark, waar op zaterdag en zondag allerlei activiteiten plaatsvonden. De historische bedrijfsvaartuigen, het zgn varend erfgoed, kregen een ligplaats toegewezen rondom het Noordhollands kanaal en in het centrum van de stad.

Het voormalige Bolswarder beurtschip de Koopmanswelvaart, was een van de deelnemers aan deze tweejaarlijkse manifestatie. Dit schip, gebouwd in 1906, voer decennialang met stukgoed en pakketjes tussen Workum, Bolsward en Groningen.

Het schip werd vorig jaar aangekocht door de gelijknamige stichting, opgericht door een aantal enthousiaste Bolswarders die het in stand willen houden mede in relatie tot de stad Bolsward.

Toen er in Bolsward vrijwilligers werden gezocht om het schip naar Alkmaar voor VictorieSail te varen, staken Simon Hottentot en Rob Visser meteen hun vinger op. Hottentot komt uit Alkmaar; Visser trouwde met een Alkmaarse en woonde er een tijdje. ,,Dit is voor ons dus thuiskomen’’, zegt Hottentot, die nog in de beroemde nachtclub H’bibi heeft gewerkt, verderop aan het Luttik Oudorp, waar hij wilde verhalen over kan vertellen. ,,Ik ben weggegaan toen het niet leuk meer was.’’

Drie dagen waren ze onderweg: het IJsselmeer over, bij Den Oever het binnenwater op en via Kolhorn naar Alkmaar. Het laatste stuk was het lastigst: met stevige zijwind achteruit het Luttik Oudorp in. Als hij eraan terugdenkt breekt het zweet Rob Visser weer uit. ,,Maar het is gelukt.’’

Afgemeerd werd aan het pittoreske grachtje de Luttik Oudorp, vlak voor de Sociëteit, het zenuwcentrum van de organisatie. Hierdoor alleen al trok het schip veel bekijks. Dat afmeren was nog behoorlijk lastig, want er moest, achterwaarts met een stevige zijwind de gracht in worden gevaren waarbij ook nog eens 2 bruggen waren te nemen.

De Koopmanswelvaart was als een van de eerste schepen gearriveerd omdat Simon de havenmeesters had aangeboden te assisteren bij het binnenvaren van de schepen gedurende de daaropvolgende dagen.

Die assistentie was beslist wel nodig, want hij en zijn de bemanning, samen met een aantal andere schippers, dienden vanaf dinsdag t/m donderdag stand-by te zijn bij het achteruit invaren van een veertigtal schepen in het grachtje de Luttik Oudorp om hen vervolgens te begeleiden naar de toegewezen ligplaats.

Tijdens het evenement stelden vele schepen hun dek en interieur beschikbaar voor het talrijke publiek om een kijkje te nemen. Elk schip heeft wel een eigen verhaal, wat dan ook met verve door schipper en bemanning aan de bezoekers werd verteld. Tevens waren in de stad diverse monumenten opengesteld en vonden in het Victoriepark diverse activiteiten plaats.

Ondanks de extreme hitte van die dagen bleef het behoorlijk druk in de stad en had de Koopmanswelvaart zeker niet te klagen over het aantal bezoekers.

Met een voldaan gevoel werd na afsluiting van de festiviteiten de wederom twee dagen durende terugreis aanvaard.

In de toekomst zal de stichting beslist weer acte de presence met de Koopmanswelvaart willen geven bij dergelijke evenementen. En om dat mogelijk te maken is behoud van het schip noodzakelijk en is sponsoring en een aanzienlijk aantal donateurs zeer gewenst.

Opgave kan via info@koopmanswelvaart.frl

(Bron: Connie Vertegaal)

Foto:

De vlag van Victorie Sail Alkmaar wordt gehesen op de Koopmanswelvaart door Simon Hottentot en Jan Dijkstra.  (Foto Erna Faust)

 

 

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op