Nieuws /

Alkmaar – De viering van het 200 jarige bestaan van het Noordhollands Kanaal was aanleiding voor de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) om hun leden uit te nodigen naar Alkmaar te komen voor Victory Sail. Het evenement trok ruim 180 historische bedrijfsvaartuigen. Hart van het festival was het Victoriepark, waar op zaterdag en zondag allerlei activiteiten plaatsvonden. De historische bedrijfsvaartuigen, het zgn varend erfgoed, kregen een ligplaats toegewezen rondom het Noordhollands kanaal en in het centrum van de stad.

Het voormalige Bolswarder beurtschip de Koopmanswelvaart, was een van de deelnemers aan deze tweejaarlijkse manifestatie. Dit schip, gebouwd in 1906, voer decennialang met stukgoed en pakketjes tussen Workum, Bolsward en Groningen.

Het schip werd vorig jaar aangekocht door de gelijknamige stichting, opgericht door een aantal enthousiaste Bolswarders die het in stand willen houden mede in relatie tot de stad Bolsward.

Toen er in Bolsward vrijwilligers werden gezocht om het schip naar Alkmaar voor VictorieSail te varen, staken Simon Hottentot en Rob Visser meteen hun vinger op. Hottentot komt uit Alkmaar; Visser trouwde met een Alkmaarse en woonde er een tijdje. ,,Dit is voor ons dus thuiskomen’’, zegt Hottentot, die nog in de beroemde nachtclub H’bibi heeft gewerkt, verderop aan het Luttik Oudorp, waar hij wilde verhalen over kan vertellen. ,,Ik ben weggegaan toen het niet leuk meer was.’’

Drie dagen waren ze onderweg: het IJsselmeer over, bij Den Oever het binnenwater op en via Kolhorn naar Alkmaar. Het laatste stuk was het lastigst: met stevige zijwind achteruit het Luttik Oudorp in. Als hij eraan terugdenkt breekt het zweet Rob Visser weer uit. ,,Maar het is gelukt.’’

Afgemeerd werd aan het pittoreske grachtje de Luttik Oudorp, vlak voor de Sociëteit, het zenuwcentrum van de organisatie. Hierdoor alleen al trok het schip veel bekijks. Dat afmeren was nog behoorlijk lastig, want er moest, achterwaarts met een stevige zijwind de gracht in worden gevaren waarbij ook nog eens 2 bruggen waren te nemen.

De Koopmanswelvaart was als een van de eerste schepen gearriveerd omdat Simon de havenmeesters had aangeboden te assisteren bij het binnenvaren van de schepen gedurende de daaropvolgende dagen.

Die assistentie was beslist wel nodig, want hij en zijn de bemanning, samen met een aantal andere schippers, dienden vanaf dinsdag t/m donderdag stand-by te zijn bij het achteruit invaren van een veertigtal schepen in het grachtje de Luttik Oudorp om hen vervolgens te begeleiden naar de toegewezen ligplaats.

Tijdens het evenement stelden vele schepen hun dek en interieur beschikbaar voor het talrijke publiek om een kijkje te nemen. Elk schip heeft wel een eigen verhaal, wat dan ook met verve door schipper en bemanning aan de bezoekers werd verteld. Tevens waren in de stad diverse monumenten opengesteld en vonden in het Victoriepark diverse activiteiten plaats.

Ondanks de extreme hitte van die dagen bleef het behoorlijk druk in de stad en had de Koopmanswelvaart zeker niet te klagen over het aantal bezoekers.

Met een voldaan gevoel werd na afsluiting van de festiviteiten de wederom twee dagen durende terugreis aanvaard.

In de toekomst zal de stichting beslist weer acte de presence met de Koopmanswelvaart willen geven bij dergelijke evenementen. En om dat mogelijk te maken is behoud van het schip noodzakelijk en is sponsoring en een aanzienlijk aantal donateurs zeer gewenst.

Opgave kan via info@koopmanswelvaart.frl

(Bron: Connie Vertegaal)

Foto:

De vlag van Victorie Sail Alkmaar wordt gehesen op de Koopmanswelvaart door Simon Hottentot en Jan Dijkstra.  (Foto Erna Faust)

 

 

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op