Nieuws /

Het stadhuis in Bolsward is op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober het middelpunt van een spectaculaire licht-, beeld- en geluidspresentatie. Dit bijzondere evenement, met projecties óp het stadhuis, is de afsluiting van het Friese Merenproject.

Het spektakel in de binnenstad van Bolsward begint beide avonden om 20.15 uur. Publiek kan de show bekijken vanaf de Jongemastraat, de Marktstraat en de Appelmarkt. Het eerste deel van de show is een terugblik op het Friese Merenproject. Het tweede deel, vanaf 20.45 uur, heeft de geschiedenis van Bolsward als thema. Voor dit deel is samengewerkt met de stichting Bolswards Historie.

Tijdens de presentaties is de binnenstad van Bolsward afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer wordt omgeleid. Om de beelden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen is duisternis vereist. Lantaarnpalen, lichtreclames en etalageverlichtingen branden dan ook niet tijdens de presentaties.

In het kader van het Friese Merenproject zijn in de afgelopen tien jaar enkele honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in vele projecten. “Alleen in onze gemeente gaat het al om 38 projecten”, zegt wethouder Maarten Offinga van economische zaken. “Bijvoorbeeld in Stavoren, Workum, Makkum, Bolsward, IJlst, Woudsend en Heeg. Heel belangrijk was de realisatie van vijf aquaducten in onze gemeente: Woudsend (Ee), Koudum (Galamadammen), Hommerts (Jeltesleat) en Sneek (Houkesleat en Geau).”

In de eerste fase van het Friese Merenproject is gewerkt aan een betere bereikbaarheid van de provincie over het water. In de tweede fase lag het accent vooral op het realiseren van voorzieningen aan de wal. Daarmee werd vooral het verblijf in dorpen en steden gestimuleerd. Daarnaast is ook geïnvesteerd in natuur en landschap, bijvoorbeeld door rustgebieden voor watervogels te garanderen en verbindingszones (‘groene wegen’) tussen natuurgebieden aan te leggen.

Herhaling
Om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven het spektakel te zien, worden beide presentaties herhaald op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober.

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op