Nieuws /

De aanleg in Bolsward-Noord van een energienet dat draait op restwarmte is kansrijk. Dit blijkt uit onderzoek dat in de periode december 2019-mei 2020 in Bolsward is gedaan in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân.

“De resultaten lijken veelbelovend, zowel technisch als juridisch”, zegt wethouder Erik Faber, portefeuillehouder duurzaamheid. “Er is veel restwarmte beschikbaar, op goede temperaturen en voldoende constant.” Wat ook meehelpt is de positieve houding van de bedrijven die de restwarmte produceren. “Bovendien is al een mogelijke financier gevonden en zijn er geschikte afnemers.” Het warmtenet kan als alternatief dienen voor aardgas. Er is potentie voor ongeveer 500 woningen.

Het is nu aan de gemeente om, samen met de bedrijven en de inwoners, met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag te gaan, richting verdere uitwerking, voorbereiding en ontwikkeling van een wijkuitvoeringsplan. 

“Dit onderzoek is een goede basis”, zegt Faber. “We willen dit gebruiken voor onze Transitievisie Warmte, die volgend jaar door de gemeenteraad moet worden  vastgesteld.” In deze visie geeft de gemeente aan welke dorpen en wijken in de gemeente in de periode tot 2030 aan de beurt zijn om aardgasvrij te worden gemaakt.

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op