Nieuws /

Probin Telder is de nieuwe eigenaar van De Lastoorts in Bolsward en Leeuwarden. De toeleverancier voor bedrijven in de bouw en industrie heeft de twee vestigingen met lastechnische producten op 1 januari 2019 overgenomen. “Probin Telder kwam niet eens voor op mijn lijst van mogelijke kopers”, zegt voormalig directeur van De Lastoorts, Joop Brouwer. “Maar na een aantal gesprekken en gedegen onderzoek ben ik vol vertrouwen de overname aangegaan.”

Probin Telder is specialist in onder meer gereedschappen, pneumatiek, las-, hijs-, lagertechniek en bevestigingsartikelen. Momenteel heeft Probin Telder vestigingen in Kampen, Lelystad, Emmeloord en Dronten. Het bedrijf heeft voor de komende jaren een stevige groeiambitie uitgesproken. Pieter Bram Woltjer, directeur van Probin Telder: “Onze doelstelling is om onze onderneming in omvang te laten verdubbelen. Wij willen onze positie in de markt verstevigen door in midden- en Noord-Nederland het aantal vestegingen uit te breiden, zo gaan we in het eerste kwartaal van dit jaar van vier naar zes vestigingen. Het assortiment van De Lastoorts, sterk in lastechniek, breiden we uit met onder meer producten op het gebied van hijs-, lager-, smeertechniek en bevestigingsmaterialen. De naam De Lastoorts blijft na de overname voortbestaan met dezelfde bekende gezichten”.

Familiebedrijven
Wat in 1991 begon als een eenmansbedrijf, De Lastoorts, is in 27 jaar uitgebouwd tot de gerenommeerde technische handelsonderneming met twee vestigingen en negen medewerkers. “Waarom Probin Telder toch de gedroomde koper bleek te zijn? We zijn beiden een familiebedrijf, dit geeft herkenning en vertrouwen. Daarnaast zag ik een verstandige ondernemersgeest en een huidige, goede marktpositie. Ook de groeiambitie van Probin Telder sprak me aan, je hebt visie nodig. Je moet de beste service willen en kunnen bieden aan je klanten. Dat is altijd mijn uitgangspunt geweest; de klant van het beste advies voorzien. Ik ben ervan overtuigd dat we, Probin Telder én De Lastoorts dit kunnen waarmaken”, aldus Brouwer.

Historie Probin Telder
De historie van Probin Telder begint in 1861 in de binnenstad van Kampen. De familie Telder heeft in die tijd een smederij, ijzerhandel en verkoop van huishoudelijke producten. In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de familie Woltjer het bedrijf overgenomen van de familie Telder. Met Pieter Bram Woltjer staat nu de derde generatie aan het roer. “Met zo’n geschiedenis durven wij onze zakelijke ambities de komende jaren zeker te verwezenlijken”, besluit Woltjer.

Meer nieuwsberichten

Bolswarder bedrijven willen waterstof en Bolsward duurzaam verwarmen

“Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een duurzame verwarming van Bolsward gekomen”, aldus wethouder Henk de Boer. “Naast de inwoners, moeten ook de bedrijven straks van het aardgas af, terwijl zij nu nog meer dan de helft van het aardgas in Bolsward verbruiken. Waterstof is een goed alternatief voor de grote bedrijven en het zware transport, terwijl de restwarmte hiervan prima te gebruiken is in het warmtenet. Bolsward heeft zoveel energie en als we deze weten te verbinden ontstaat vanzelf een aardgasvrije Energiestad Bolsward.”

“Het is prachtig om te zien hoe gemeente, bedrijven en partners samenwerken. Daar ben ik echt heel blij mee”, meldt wethouder Economische Zaken Bauke Dam. “Deze bedrijven besteden tijd en geld om te verduurzamen. En waterstof zien zij net als ons als goed alternatief voor fossiele brandstof, ook voor hun zware transport. Ze kijken wat er kan en hoe ze duurzaam vooruit kunnen. Zo investeren zij, net als inwoners, in een aardgasvrij Bolsward.”

Energiestad Bolsward

In en rond Bolsward ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie: aardwarmte, duurzame elektriciteit, restwarmte en waterstof. Deze energiebronnen wil de gemeente met elkaar verbinden in een energiesysteem. Dat systeem heet Energiestad Bolsward. Een warmtenet moet onderdeel daarvan worden. De verschillende bronnen leveren warmte aan een buffer, gevuld met water. Via een stelsel van buizen wordt dit warme water weer doorgegeven aan woningen en bedrijfspanden. Zo kun je met de restwarmte van een waterstoffabriek, die draait op de windenergie van het windpark in het IJsselmeer, je eigen huis verwarmen. En kan de waterstof gebruikt worden in de productieprocessen van de bedrijven.

Hoe dan thuis?

Bij een warmtenet liggen er buizen in de straat en heeft elk huis een afleverset welke hierop is aangesloten. De afleverset bestaat uit een warmtewisselaar die de warmte overdraagt van het warmtenet in de straat naar de CV installatie in huis. Hoe meer woningen aangesloten zijn, hoe goedkoper de warmte voor iedereen is. Inwoners betalen voor de huur van een afleverset en voor de warmte die ze gebruiken. Zij zijn geen CV-ketel meer nodig en hoeven bijvoorbeeld geen grote dure warmtepomp aan te schaffen en te onderhouden. In veel gevallen is het aansluiten op een warmtenet goedkoper dan het hebben van een eigen warmtebron.

Vervolgstappen

Nu hebben de gemeente Súdwest-Fryslân, FSFE en de grote Bolswarder bedrijven aangegeven dat zij waterstof en een waterstoffabriek willen. En eerder al dat zij restwarmte willen leveren aan Bolsward. Nu doet de gemeente samen met de bedrijven verder onderzoek. Bijvoorbeeld, van wie is de waterstoffabriek straks? En hoe draait straks een wasserij of melkfabriek op waterstof? Als alles goed gaat werken de bedrijven in 2027 met waterstof en zijn zij aardgasvrij. In oktober 2023 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners. Om met hen in gesprek te gaan en om hun ideeën, wensen en zorgen te horen.

Bijschrift bij de afbeelding:

Willem Nieuwenhuis (Rentex), Fokke Dooper en Jeroen de Jager (UCC Coffee), Bauke Dam en Henk de Boer (wethouders) Koos Elzinga (Hochwald), Frederika Kooistra (Elis), Titus Mulder (Rentex) Jan-Harmen Witzenburg (FSFE) - voor de Tiid in Bolsward

4 augustus 2023

Aanleg nieuwe ontsluiting Exmorraweg start in september

In september gaat de aannemer Oosterhof Holman van start met de aanleg van een nieuwe aansluiting van de Exmorraweg op de bestaande rotonde in de N359. Om te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de realisatie van deze aansluiting is het nodig om een aantal bomen te kappen in de buurt van de bocht van de Exmorraweg en bij de rotonde in de N359. Daarna start de aannemer met het ophogen van de grond met een zandpakket zodat er een goede fundering voor de nieuwe weg ontstaat. In het voorjaar van 2024 worden de kabels en leidingen omgelegd. Als dat klaar is gaat de aannemer verder met de aanleg van de nieuwe weg. Tijdens de uitvoering zal de bestaande Exmorraweg tijdelijk afgesloten worden. Dit is nodig om de bestaande weg aan te laten sluiten op de nieuwe weg. Ook wordt er dan onderhoud gepleegd aan het wegdek van een gedeelte van de Exmorraweg. Wanneer de momenten van afsluiting precies zijn weten we nu nog niet. Tegen die tijd worden jullie en de direct aanwonenden daarover opnieuw geïnformeerd. We verwachten dat de werkzaamheden rond de zomerperiode van 2024 worden afgerond.

4 augustus 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op