Nieuws /

BOLSWARD– Primera Bolsward is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) uitgeroepen tot beste leerbedrijf van Friesland in de categorie ‘handel’. Samen met de winnaars van de andere provincies strijdt het bedrijf nu om de landelijke titel.

Eigenaar Niels Engelmoer kreeg in mei al het nieuws dat hij genomineerd was als voor de titel ‘beste praktijkbegeleider’, de prijs die wordt uitgereikt aan individuele begeleiders, maar later bleek dat de jury zijn hele bedrijf dusdanig waardeerde dat de uitverkiezing voor beste leerbedrijf volgens hen meer op zijn plaats was. ,,Het is een teamprestatie”, zegt Engelmoer in een reactie. ,,Ze kijken daarbij ook naar wat de andere medewerkers doen voor de stagiairs”.

Ook wordt inhoudelijk gekeken hoe Engelmoer de leerlingen begeleidt en hoe hij verder maatschappelijk betrokken is bij het onderwijs. De ondernemer startte vijf jaar geleden in Bolsward en heeft, op het eerste half jaar na, onophoudelijk stagelopers aan het werk gehad. ,,Ze mogen hier bijna alles doen”, vertelt Engelmoer. Sommigen van hen zijn nu vast aan het werk bij het bedrijf aan de Nieuwmarkt.

Zo ook Jeroen Toussaint, die een half decennium geleden de eerste was die met een verzoek bij Engelmoer kwam. Laatstgenoemde rakelt glimlachend een anekdote op: ,,Hij belde op één van zijn eerste dagen met de klachtenlijn van PostNL om iets af te handelen. Later die week belde ik ze op en vroegen ze naar mijn naam, maar ik mocht geen klacht indienen. Volgens hen was Jeroen Toussaint de baas en mocht alleen hij dat doen.”

In vijf jaar tijd heeft Engelmoer veel verschillende jongeren begeleid, allen leerlingen van rond de 18, 19 jaar van de ROC Friese Poort. ,,Ik vind het prachtig om jongeren in die leeftijd te begeleiden. Ik heb altijd toppers gehad en anders maakte ik er wel een topper van. Natuurlijk zaten er ook wel eens leerlingen met problemen tussen, maar dan ga je het gesprek met ze aan en probeer je te achterhalen wat er achter zit. Iedereen moet een kans krijgen”, is de overtuiging van de lokale Primera-ondernemer.

Engelmoer moet nog even in spanning zitten: de landelijke winnaar wordt op de Dag van het mbo -maandag 19 november- bekendgemaakt. De prijs voor het beste leerbedrijf is in 1996 door het ministerie van Onderwijs in het leven geroepen om het belang van praktijkonderwijs te onderstrepen.
(Bron: Bolswards Nieuwsblad)

Meer nieuwsberichten

Bolswarder bedrijven willen waterstof en Bolsward duurzaam verwarmen

“Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een duurzame verwarming van Bolsward gekomen”, aldus wethouder Henk de Boer. “Naast de inwoners, moeten ook de bedrijven straks van het aardgas af, terwijl zij nu nog meer dan de helft van het aardgas in Bolsward verbruiken. Waterstof is een goed alternatief voor de grote bedrijven en het zware transport, terwijl de restwarmte hiervan prima te gebruiken is in het warmtenet. Bolsward heeft zoveel energie en als we deze weten te verbinden ontstaat vanzelf een aardgasvrije Energiestad Bolsward.”

“Het is prachtig om te zien hoe gemeente, bedrijven en partners samenwerken. Daar ben ik echt heel blij mee”, meldt wethouder Economische Zaken Bauke Dam. “Deze bedrijven besteden tijd en geld om te verduurzamen. En waterstof zien zij net als ons als goed alternatief voor fossiele brandstof, ook voor hun zware transport. Ze kijken wat er kan en hoe ze duurzaam vooruit kunnen. Zo investeren zij, net als inwoners, in een aardgasvrij Bolsward.”

Energiestad Bolsward

In en rond Bolsward ontstaan steeds meer plannen voor duurzame energie: aardwarmte, duurzame elektriciteit, restwarmte en waterstof. Deze energiebronnen wil de gemeente met elkaar verbinden in een energiesysteem. Dat systeem heet Energiestad Bolsward. Een warmtenet moet onderdeel daarvan worden. De verschillende bronnen leveren warmte aan een buffer, gevuld met water. Via een stelsel van buizen wordt dit warme water weer doorgegeven aan woningen en bedrijfspanden. Zo kun je met de restwarmte van een waterstoffabriek, die draait op de windenergie van het windpark in het IJsselmeer, je eigen huis verwarmen. En kan de waterstof gebruikt worden in de productieprocessen van de bedrijven.

Hoe dan thuis?

Bij een warmtenet liggen er buizen in de straat en heeft elk huis een afleverset welke hierop is aangesloten. De afleverset bestaat uit een warmtewisselaar die de warmte overdraagt van het warmtenet in de straat naar de CV installatie in huis. Hoe meer woningen aangesloten zijn, hoe goedkoper de warmte voor iedereen is. Inwoners betalen voor de huur van een afleverset en voor de warmte die ze gebruiken. Zij zijn geen CV-ketel meer nodig en hoeven bijvoorbeeld geen grote dure warmtepomp aan te schaffen en te onderhouden. In veel gevallen is het aansluiten op een warmtenet goedkoper dan het hebben van een eigen warmtebron.

Vervolgstappen

Nu hebben de gemeente Súdwest-Fryslân, FSFE en de grote Bolswarder bedrijven aangegeven dat zij waterstof en een waterstoffabriek willen. En eerder al dat zij restwarmte willen leveren aan Bolsward. Nu doet de gemeente samen met de bedrijven verder onderzoek. Bijvoorbeeld, van wie is de waterstoffabriek straks? En hoe draait straks een wasserij of melkfabriek op waterstof? Als alles goed gaat werken de bedrijven in 2027 met waterstof en zijn zij aardgasvrij. In oktober 2023 organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners. Om met hen in gesprek te gaan en om hun ideeën, wensen en zorgen te horen.

Bijschrift bij de afbeelding:

Willem Nieuwenhuis (Rentex), Fokke Dooper en Jeroen de Jager (UCC Coffee), Bauke Dam en Henk de Boer (wethouders) Koos Elzinga (Hochwald), Frederika Kooistra (Elis), Titus Mulder (Rentex) Jan-Harmen Witzenburg (FSFE) - voor de Tiid in Bolsward

4 augustus 2023

Aanleg nieuwe ontsluiting Exmorraweg start in september

In september gaat de aannemer Oosterhof Holman van start met de aanleg van een nieuwe aansluiting van de Exmorraweg op de bestaande rotonde in de N359. Om te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de realisatie van deze aansluiting is het nodig om een aantal bomen te kappen in de buurt van de bocht van de Exmorraweg en bij de rotonde in de N359. Daarna start de aannemer met het ophogen van de grond met een zandpakket zodat er een goede fundering voor de nieuwe weg ontstaat. In het voorjaar van 2024 worden de kabels en leidingen omgelegd. Als dat klaar is gaat de aannemer verder met de aanleg van de nieuwe weg. Tijdens de uitvoering zal de bestaande Exmorraweg tijdelijk afgesloten worden. Dit is nodig om de bestaande weg aan te laten sluiten op de nieuwe weg. Ook wordt er dan onderhoud gepleegd aan het wegdek van een gedeelte van de Exmorraweg. Wanneer de momenten van afsluiting precies zijn weten we nu nog niet. Tegen die tijd worden jullie en de direct aanwonenden daarover opnieuw geïnformeerd. We verwachten dat de werkzaamheden rond de zomerperiode van 2024 worden afgerond.

4 augustus 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op