Nieuws /

De Bolswarder bedrijven Elis, Hochwald en UCC Coffee hebben restwarmte. Een vooronderzoek laat zien dat deze mogelijk kan worden gebruikt om de woningen in Bolsward Noord II te verwarmen. Op woensdag 23 juni tekenden deze bedrijven met de gemeente, woningbouwcorporatie Elkien en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) een samenwerkingsovereenkomst om de haalbaarheid te onderzoeken.

De zes partijen gaan de komende tijd verder onderzoeken of het financieel en praktisch haalbaar is om de woningen van Bolsward Noord II met restwarmte te verwarmen, als alternatief voor aardgas. De gemeente heeft de regierol en woningcorporatie Elkien participeert in het onderzoek, omdat een groot deel van de woningen van Elkien is.

Directeur Peter van de Weg van Elkien over het onderzoek: “We werken hard aan de doelstelling om CO2-neutraal te zijn met onze woningen in 2050. Het gebruiken van restwarmte van deze fabrieken kan daar aan bijdragen. Een te kiezen oplossing moet betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn voor onze huurders.” Wethouder Erik Faber voegt daaraan toe: “Als gemeente hebben we de regierol en zagen we kansen voor het benutten van restwarmte in Bolsward. Het is mooi om te zien dat de andere partijen deze kans ook zien. Hiermee zetten we een goede stap in de richting om voor 2050 alle woningen aardgasvrij te maken.”

De drie Bolswarder bedrijven werken graag aan het onderzoek mee. Michel Vreugdenhil, operations director van Elis Nederland: “Bij Elis Nederland zit duurzaamheid in het DNA. We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de mogelijk eerste aardgasvrije wijk van Bolsward.” Erik Seffinga van Hochwald voegt hieraan toe: “Het onderzoek sluit aan bij onze visie over maatschappelijk verantwoord ondernemen en indien de resultaten uit het onderzoek goed uitpakken draagt dit project tevens bij aan het verder verduurzamen van onze zuivelketen”.

Anne Jan Leegstra, financieel directeur van UCC Coffee vindt het onderzoek naar restwarmte belangrijk: “Het geeft invulling aan onze opdracht om in de gehele keten van koffieboon tot kopje koffie bij te dragen aan duurzaamheid. Onder andere door het tegengaan van verspilling. Het onderzoek naar restwarmte past daar perfect in.”

Het is belangrijk dat een wijk dicht bij de bedrijven ligt die de restwarmte leveren. Bolsward Noord II ligt mooi tussen UCC Coffee, Hochwald en Elis in. “Voor de inwoners van Bolsward Noord II betekent het op dit moment nog niets”, geeft wethouder Faber aan. “We moeten eerst het onderzoek afwachten. We verwachten dat we in 2022 meer kunnen vertellen.”

Bij de foto:

Wethouder Erik Faber van de gemeente SWF zet zijn handtekening. Op de achtergrond Anne Jan Leegstra van UCC. (Foto SWF)                

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op