Nieuws /

Bolsward – ,,Ik bin bliid en grutsk dat dit byld hjir stiet”, merkte de Ferwerder kunstenaar Hans Jouta zondagmiddag op, na de onthulling van ,zijn’ beeld op de rotonde in de Snekerstraat.

Jouta legde uit dat de ,route van de fietselfstedentocht het uitgangspunt is geweest bij het maken van dit kunstwerk.” Het snijpunt van het uit Cortenstaal vervaardigde beeld is symbool voor Bolsward. Volgens Jouta wordt de kleur in de loop van de tijd mooier, maar ,dan moat der wol in buike oerhinne’.

Wethouder Gea Wielinga vertelde dat het lang heeft geduurd voor het beeld er stond, maar dat lag niet aan het bestuur van de elfsteden. ,,De gemeente was hier debet aan”, aldus de wethouder.

Het kunstwerk werd onthuld door vier ,helden’, oud-wielrenner Hennie Kuiper, WK en Olympisch winnaar, tweemaal tweede in de Tour de France en winnaar van diverse klassiekers, en drie oud-gedienden van de Fietselfstedentocht: Durk Reitsma, Piet Hein Hilarides en Wiebe Tolsma, samen goed voor 187 fietselfstedentochten.

Voorafgaand aan de onthulling vertelde Edwin Stevens dat de ,beeldencommissie’ drie Friese kunstenaar had gevraagd een ontwerp in te dienen. ,,Na hun presentatie werd unaniem gekozen voor het ontwerp van Hans Jouta.”

Volgens Stephan Rekker, voorzitter van de fietselfstedentocht, moet dit beeld laten zien dat Bolsward de fietsstad van het noorden is. ,,Surhuisterveen mag dan het fietsdorp van het noorden zijn, maar Bolsward is de fietsstad van het noorden.”

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op