Nieuws /

Súdwest-Fryslân kan beginnen met de herinrichting van het Broereplein in Bolsward. Een omwonende had gevraagd de werkzaamheden op te schorten totdat de procedure over de vergunning helemaal is afgerond, maar de voorzieningenrechter in Groningen heeft dit verzoek afgewezen.

Onderdeel van de herinrichting van het plein is de plaatsing van een fontein in de vorm van een vleermuis, in het kader van het project ‘11Fountains’ van Culturele Hoofdstad 2018. De herinrichting zou ten koste gaan van de verkeersveiligheid, terwijl er ook parkeerplaatsen verdwijnen, aldus de bezwaarmakers.

De rechter is het daarmee niet eens. Uiteindelijk verdwijnt er één parkeerplaats, stelt hij vast. “De overige parkeerplaatsen worden verplaatst, waarbij een aantal wordt gesitueerd op een groenstrook naast de kerk.” Over de verkeersveiligheid zegt hij dat er “voldoende ruimte overblijft voor vrachtwagens en ander gemotoriseerd verkeer om te manoeuvreren, zodat laden en lossen doorgang kan vinden”. Ook voor de kinderspeelplaats op het grasveld voorziet hij geen onveilige situaties.

De gemeente wil nu zo snel mogelijk aan de slag met het Broereplein. “Het liefst al meteen volgende week”, zegt wethouder Stella van Gent. “Het is nog steeds ons streven om klaar te zijn op 18 mei, als in Bolsward de officiële opening is van alle elf fonteinen.”

Van Gent wijst erop dat ondertussen de bezwaarprocedure gewoon doorloopt. “Op 3 april is de hoorzitting waarop de bezwaarschriften worden behandeld. Met de meeste bezwaarmakers hebben we inmiddels contact gehad om nogmaals uitleg te geven en vragen te beantwoorden. We hopen zo de ongerustheid te kunnen wegnemen.”

Fonteincommissie
De wethouder benadrukt dat omwonenden en andere inwoners van de stad alle gelegenheid hebben gehad hun mening te geven. “Wij hebben voor deze plek voor de fontein gekozen op advies van de fonteincommissie.” Daarna is naar aanleiding van werksessies met bewoners, de fonteincommissie en het Platform Bolsward gekeken naar de inrichting van het plein en de exacte plek van de fontein. “De wens was om van het plein meer een verblijfsgebied te maken en de ruimte voor de auto te beperken. Niet alleen Platform Bolsward is positief over het plan, ook de ondernemersvereniging en de werkgroep Bolsward Historie zijn dat.”

Rondvarende expositie
Van Gent nodigt de Bolswarders uit een bezoek te brengen aan de rondvarende expositie over de elf fonteinen. De Tromp, het schip dat alle elf steden aandoet, ligt 29, 30 en 31 maart afgemeerd aan de Stoombootkade in de stad.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op