Nieuws /

Goede score in debuutjaar Ondernemersfonds SWF

Bolsward – De Stichting Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân heeft een bewogen eerste jaar achter de rug. Toch is in 2016 al ten minste tweederde deel van het beschikbare budget door ondernemersclubs in steden en dorpen opgevraagd. “Een goede score”, aldus voorzitter Ben Smid van het fonds. “Al rekenen we er voor 2017 op dat dit aandeel nog flink zal groeien.”

Het Ondernemersfonds kwam er op initiatief van de Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân, na verzoeken van ondernemers. “We zijn blij met het fonds”, zegt Smid. “Het is een goed middel om gelden in te zetten voor de versterking van het ondernemersklimaat. Ondernemers in een dorp, stad of regio werken samen en beslissen ook samen waaraan het geld wordt besteed.”

Dat het fonds een koude start kende, heeft volgens Smid deels te maken met de wijze waarop de bijdrage wordt geïnd, via de gemeentelijke aanslag onroerende zaakbelasting (ozb). Niet alleen ondernemers, maar alle eigenaren van niet-woningen betalen bovenop hun ozb-aanslag een opslag van 0,06 procent van de WOZ-waarde.

 

Beeldvorming

“Inning bovenop de ozb heeft de beeldvorming geen goed gedaan”, weet Smid. “Niemand vindt het fijn om belasting te betalen, terwijl de bijdrage aan het Ondernemersfonds juist eigen geld is, van de ondernemers zelf en door hen vrij te besteden.”

Echter, in veel kernen en regio’s bleek onder ondernemers de bereidheid tot samenwerken en het nemen van initiatieven nog onvoldoende om effectief van de fondsgelden te kunnen gebruikmaken. “Dat is jammer”, aldus de voorzitter. Uitgedrukt in geld gaat het om zo’n 185.000 euro, 28 procent van het totale budget. De betalers krijgen op verzoek het geld terug. In een flink aantal vooral kleine kernen – tezamen goed voor slechts 6 procent van het totale budget – is nog geen besluit over het fonds genomen.

 

Optimistisch

Smid is optimistisch gestemd. “In de kernen waar het fonds wel tot uitwerking is gekomen zijn goede initiatieven genomen.” Hij noemt Sneek, Bolsward, Makkum, Tjalhuizum, Idsegahuizum, Schettens/Longerhouw, Heeg, Oppenhuizen en Uitwellingerga. “Ook in Pingjum zijn de ondernemers bezig de mogelijkheden van het fonds te inventariseren”, aldus manager Jacques Hoogenboom van het fonds. “Verder wordt er in Workum, Koudum, Stavoren, Molkwerum en Warns nog steeds gewerkt aan de besluitvorming rond het fonds.”

“In elk dorp of stad zijn dingen te doen die de leefgemeenschap en het ondernemersklimaat kunnen verbeteren”, zegt Smid. “Het fonds wordt vaak in een adem genoemd met ‘de intocht van Sinterklaas’, maar er is zo veel meer waaraan gezamenlijk geld kan worden besteed. Zoals de beveiliging van een bedrijventerrein, de inkoop van goederen tot zelfs het inhuren van expertise bij belangenbehartiging voor ondernemers of kernen.”

 

Makkum voorbeeld

Als voorbeeld van hoe een dorp de handschoen kan oppakken noemt hij Makkum, waar organisaties en particulieren hun plannen dit najaar tijdens een pitchavond konden voorleggen voor financiering uit het fonds. Smid: “Het zou mooi zijn als meer dorpen en steden zo’n initiatief nemen. Samenwerking is onontbeerlijk om initiatieven van de grond te krijgen en tot een succes te brengen.”

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op