Nieuws /

Op de oproep van VVV Waterland van Friesland in 2019 om een unieke locatie op foto vast te leggen werd massaal gehoor gegeven. Uit maar liefst 700 inzendingen mocht de deskundige jury 20 winnaars kiezen. Donderdagavond 5 maart werden de winnaars in het zonnetje gezet en hoorden ze op welke brug hun foto komt te hangen vanaf dit vaarseizoen.

Vanaf het komende vaarseizoen wordt wachten voor één van deze twintig bruggen een traktatie. Of zoals jurylid Pepy Huisman het omschreef: “We gaan niet meer wachten, maar we noemen het vanaf nu pauzeren voor de brug.” Want onder deze bruggen komen enorme foto’s te hangen die ons door de ogen van de bijbehorende fotograaf op een andere manier naar het landschap laten kijken. Vanaf het vaarseizoen genieten toeristen en inwoners samen voor een brug, hoe verbindend is dat? En dat is ook precies hoe VVV Waterland van Friesland het bedoeld heeft. Inwoners nog trotser maken op het landschap en toeristen inspireren.

Keuze uit 700 foto’s

Het kiezen van 20 foto’s uit maar liefst 700 was een hele klus. Door de jury is geselecteerd op dat de foto representatief was voor Zuidwest Friesland, er werd gekeken naar diversiteit, spreiding, compositie, kleur en originaliteit. De jury bestond uit Pepy Huisman (Jopie Huisman Museum), Meindert Seffinga (Fries Scheepvaart Museum), Maaike de Vreeze (VVV Waterland van Friesland), Tom Goossens (fotograaf) en Sonja Hylkema (UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal). Gezamenlijk drukten wethouders Mark de Man (gemeente Súdwest Fryslân) en Frans Veltman (gemeente De Fryske Marren) op de rode knop om alle foto’s en winnaars te presenteren. Ook vertelden zij dat de foto’s ook worden geëxposeerd in beide gemeentehuizen. Bij de gemeente De Fryske Marren zal dit zijn van 29 mei t/m 3 juli in het gemeentehuis en bij de gemeente Súdwest Fryslân op de digitale infoborden in Sneek.

Friese taal om te prikkelen

De Friese taal speelt op de brugdoeken een grote rol. Elke foto is voorzien van een Fries woord als ‘moarnsdize’ (ochtendmist), sinneblink (het moment van de zon die doorbreekt) en ‘skoander’ (voortreffelijk). “Dit is bedoeld om te prikkelen én om onze eigen inwoners aan te spreken.” legt Maaike de Vreeze van VVV Waterland van Friesland uit. Er is geen enkel andere provincie waarin het Fries zo’n grote rol speelt. Het is onze moedertaal. Het zit in ons hart en is onderdeel van onze identiteit. En dat willen we graag laten zien, ook aan de toerist. Dit is wie we zijn, we zijn er trots op. En door mooie Friese woorden toe te voegen aan deze prachtige foto’s op de brugdoeken worden het haast kunstwerken op zich.”

VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest-Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zeventien VVV-kantoren. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Een groot aantal recreatieve bedrijven is actief aangehaakt bij VVV Waterland van Friesland om Zuidwest-Friesland verder op de kaart te zetten.

Foto: Inge Meyer (doek onder brug in Sneek)

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op