Nieuws /

Bolsward – Met de overhandiging van de eerste exemplaren van een jubileum bearenburch aan de Goedheiligman en aan de afnemer van het eerste uur, Johannes Bloemhof van Tsjoch En Mear, zette Wiepie Oenema zaterdagmiddag luister bij aan het tienjarige jubileum van de distilleerderij De Stiekeme Stoker.

Sinterklaas, vergezeld met twee Zwarte Pieten, kwam aan het eind van de middag naar de distilleerderij aan het Bolwerkplein, waar hij begroet werd door ,Stiekeme Stoker’ Wiepie Oenema en een grote schare familie en vrienden.
,,Een bijzondere eer, noemde Oenema, de komst van de Goedheiligman, waarna hij in het kort de ontwikkeling van de distilleerderij schetste. Het bijzondere van de jubileum bearenburch is het percentage alcohol. ,,Normaal heeft onze bearenburch 31 procent alcohol. Om het tienjarige jubielum te vieren hebben we voor elk jaar 1 procent er bij gedaan.” Vanzelfsprekend moest er na de overhandiging van de eerste flessen geproefd worden. Gezien de reacties van de aanwezigen viel deze jubileum bearenburgh in goede aarde.

Geschiedenis
In 2009 startte Wiepie Oenema met het distilleren van jenever, waarna hij de volgende stap zette met het bouwen van een eigen distilleerketel. Dat leidde een jaar later tot de eerste distilleersessie’s en veel experimenten en na heel veel mislukte pogingen lukte het om een redelijke beerenburg te produceren.
Vanaf dat moment kregen de horeca en drankenhandel interesse in deze op ambachtelijk wijze verkregen beerenburg, wat leidde tot een officieel bedrijf. Doordat in de volksmond de bijnaam “de stiekeme stoker” vaak werd genoemd, was vanaf dat moment distilleerderij “De Stiekeme Stoker’ een feit.
In 2013 werd een nieuwe stap gezet door de bouw van een tweede ketel in het tuinhuis achter de woning van de familie Oenema. Onder de naam Fryske Bearenburch werden de eerste liters beerenburg officieel verhandeld aan de plaatselijke (Bolsward) slijterij en horeca.

Door de groeiende vraag naar de producten van distilleerderij “De Stiekeme Stoker” bleek al snel dat het tuinhuisje te klein werd. Besloten werd een productieruimte te huren in de oude Zuivelschool aan het Bolwerkplein. Ook werd met het ,Amaretsje fan Muoike Tetsje’ een tweede drankje op de markt gebracht. Om aan de toenemende vraag te voldoen werd een grote nieuwe distilleerketel met een inhoud van 150 liter inhoud aangeschaft.
Na de berarenburch en het ,Amaretsje fan Muoike Tetsje werd in 2015 een derde product aan het assortiment toegevoegd: Beerenburg-Likeur. De vraag naar de producten van De Stiekeme Stoker groeide intussen gestaag. Een jaar later presenteerde Wiepie Oenema een graanjenever, onder de naam Oenema Fryske Graenjenever’. De eerste fles werd gebotteld door wethouder Maarten Offinga van de gemeente Súdwest-Fryslân
In 2018 werd een tweede koperen distilleerketel in bedrijf genomen. Speciaal bedoeld om de zogenaamde “dubbel gestookte” Oenema Fryske Graenjenever nog meer smaak te geven. Ook werden dat jaar een tweetal nieuwe likeuren ontwikkeld en aan het assortiment toegevoegd. Een chocolade-likeur en een honing-likeurm beide met 20% alcohol.

En nu in dit jubileum jaar, een bearenburch met een hoog alcoholpercentage: 41%, maar nog altijd ambachtelijk gestookt.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op