Nieuws /

De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân slaan de handen ineen in hun gezamenlijke campagne Groene Start. De campagne is vanochtend gelanceerd op de grens van beide gemeenten. Het doel van de campagne: inwoners motiveren en helpen hun huis te verduurzamen.

Van label G naar label A
De Fryske Marren heeft Tûk Wenjen en Súdwest-Fryslân heeft Energiesprong. Beide projecten draaien om hetzelfde: het verduurzamen van je woning. Daarom slaan beide gemeenten de handen ineen bij deze gezamenlijke campagne Groene Start.

Vanochtend werd de campagne gelanceerd. Dat gebeurde door wethouder Durk Stoker van Súdwest-Fryslân en wethouder Durk Durksz van De Fryske Marren. Twee groene huisjes, ontworpen door Stichting Ambachtscentrum Friesland, staan centraal in de campagne. Durksz en Stoker mochten het rode doek verwijderen, zodat het groene huisje zichtbaar werd. Dit staat symbool voor het verbeteren van het energielabel: van een rood G-label, naar een groen A-label.

Voor iedereen
Het uitgangspunt van Groene Start is: energieneutraal waaraan iedereen kan meedoen. Dus ook mensen met een smalle beurs. SIAN adviseert de inwoners. “In een gesprek van twee uur nemen we door wat de huidige energielasten zijn en welke maatregelen inwoners voor hun huis kunnen nemen”, vertelt Tjalling Sloot van SIAN.

Regio-ambassadeurs
Bart en Petra Greijdanus uit Bolsward stelden vorige week hun huis open voor de Duurzame Huizenroute. Vandaag waren ze aanwezig als regio-ambassadeurs. “It is prachtich om minsken út te lizzen hoe’t sy harren hûs ferduorsumje kinne”, zegt Bart Greijdanus. Zij hebben hun woning, die gebouwd is in de jaren zeventig, verduurzaamd met zonnepanelen en een aparte regenwaterleiding, en verwarmen hun huis met infraroodpanelen. Ook regio-ambassadeur Rudolf Setz uit Sneek was aanwezig. Hij woont in een huis uit de jaren dertig. “Het is een aanrader om je huis te verduurzamen, zeker als je een oud huis hebt.”

“In wize fan libjen”
Wethouder Stoker is blij met de regio-ambassadeurs. “Ast dyn ferhaal fertelst, stekst oare minsken oan”, zegt hij. “Wy wolle as gemeenten in platfoarm biede, wy wolle útstriele dat wy der mei-inoar mei oan ’e slach geane. It is net frijbliuwend, it moat!”

In beide gemeenten zijn al heel wat huizen verduurzaamd, maar nog niet genoeg. Wethouder Durksz: “It is in wichtich ûnderwerp. Wy moatte mei-inoar enerzjy besparje. Wy hawwe sels yn 1998 it hûs isolearje litten en hawwe 36 sinnepanielen op it dak. Duorsumens wurdt dan in wize fan libjen en in sport: hoe kinne je mei minder ta?”

Groene huisjes
De groene huisjes duiken de komende maanden op verschillende plaatsen in De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân op. De beide gemeenten hopen dat door de aandacht steeds meer mensen een ‘Groene Start’ maken.

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op