Nieuws /

Ik gebruik deze gelegenheid om jullie kort bij te praten over cybercriminaliteit en de gevaren daarvan. In de media hoor je er regelmatig over maar voor velen is het een ver-van-mijn-bed show. Iets wat vooral anderen overkomt. Helaas is de realiteit anders. Met name sinds vorig jaar zien we een enorme toename van digitale criminaliteit, met name bij MKB bedrijven. Cybercrime is er in vele varianten. Hacking, phishing, diverse soorten malware en meer specifiek recente dreigingen als ransomware. Bij ransomware worden jouw computerbestanden versleuteld met een niet te kraken encryptie. Je ziet je bestanden na besmetting nog staan maar je kunt ze simpelweg niet meer openen. Mocht je geen actuele backups hebben, dan rest er weinig anders dan het losgeld (de ‘ransom’) betalen aan de cybercriminelen. In ruil daarvoor moet je hopen dat je de digitale sleutel terug krijgt waarmee je weer toegang kunt krijgen tot je gegevens.

Je data wordt dus letterlijk gegijzeld. Ik hoef niet uit te leggen wat voor gigantische impact dit kan hebben op jouw bedrijfsvoering. In het beste geval heb je enige overlast, in het slechtste geval ben je al je data, facturen, boekhouding enzovoorts kwijt. Wij worden helaas bijna wekelijks gebeld door bedrijven die zijn getroffen.

Het voornaamste probleem binnen MKB is de bewustwording. Die is er vaak nog onvoldoende. Men is zich onvoldoende bewust van de risico’s, tot het misgaat. Slechts 4 op de 10 MKB bedrijven is zich echt bewust van de risico’s, zo is uit onderzoek gebleken. Er is dus meestal ook geen plan van aanpak om zich te wapenen tegen deze risico’s, iets wat in deze tijd toch hard nodig is.

Ik realiseer me dat cybersecurity voor velen erg abstract is. Vergelijk het met de beveiliging van je bedrijfspand. Daar heb je een ‘meerlaagse’ beveiliging actief. Sloten op de deur, wellicht een hek om je pand. Een alarmsysteem, een kluis binnen in je pand, een bewakingsdienst, camera’s… Je werpt dus meerdere barrières op om het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Onmogelijk zal het nooit zijn maar je kunt de kans op inbraak hier fors mee verkleinen. Eigenlijk werkt het net zo met digitale beveiliging. Het is niet voldoende om alleen een backupsysteem of antivirusprogramma te installeren. Natuurlijk helpt dat wel maar het is niet genoeg. Ook hier is het zaak om zoveel mogelijk digitale veiligheidsbarrières op te werpen. Weet de hacker of malware 1 of 2 van deze barrières te passeren, dan is het wel zo fijn dat daar ook nog een 3e, 4e of 5e maatregel achter zit zodat de cybercriminelen alsnog gestopt worden.

In mijn optiek is cybercriminaliteit een gegeven, iets wat niet meer weg zal gaan. Het is de nieuwe realiteit. Het enige wat je hieraan kunt doen is je echt bewust zijn van de risico’s en je hiertegen wapenen. Daarmee voorkom je overigens ook allerlei vervelende discussies met instanties als de Autoriteit Persoonsgegevens, de club die de AVG privacywetgeving beheert en hoge boetes kan opleggen. Het is zo dat een malwarebesmetting (zoals ransomware) wordt gezien als een zogenaamd datalek binnen de AVG-wet. Is je boekhouding, loonadministratie of klantenbestand dus besmet geraakt, dan moet je naast alle schade en overlast dus ook nog eens melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek. Als de Autoriteit Persoonsgegevens dan onderzoek zou doen en het blijkt dat je niet of nauwelijks maatregelen hebt getroffen om dit te voorkomen, dan heb je ook nog kans op forse boetes. Oftewel: je bent dan dubbel getroffen.

Het lastige is echter: er is geen snelle fix. Digitale beveiliging heeft veel facetten, waar je overal je maatregelen voor moet treffen. Het reikt te ver om in dit artikel alles te noemen. Zorg in ieder geval dat je je backups goed hebt geregeld, je antivirus op orde is en je de updates van je besturingssysteem en software regelmatig installeert. Dan heb je enkele belangrijke maatregelen tenminste gedaan.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur me gerust een mailtje.
Wouter Jorritsma
wouter@freez.it

Meer nieuwsberichten

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Toekomstgerichte wijk Bolsward-Oost wordt voor alle doelgroepen

Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, met aandacht voor duurzaamheid én in een groene omgeving. In Bolsward-Oost komt dat allemaal bij elkaar. In het plan voor de nieuwe woonwijk in Bolsward is ruimte voor 200 nieuwe toekomstbestendige woningen. Belangstellenden kunnen het ontwerp bestemmingsplan van binnenkort inzien.

Gemeente Súdwest-Fryslân wil van Bolsward Oost een wijk maken voor verschillende doelgroepen, waar duurzaamheid, een fijn leefklimaat en goed wonen voorop staan. Met de woningbouwimpuls van het Rijk kan de gemeente tegemoet komen in de vraag naar meer sociale en betaalbare woningen. In het oorspronkelijke plan was ruimte voor ongeveer 20 sociale huurwoningen. Met de subsidie van het Rijk kan de gemeente meer sociale en betaalbare woningen aan het plan toevoegen. De gemeente verwacht dat 100 sociale en betaalbare woningen haalbaar is.

Daarnaast wil de gemeente in Bolsward-Oost ook rekening houden met de noodzakelijke verduurzaming van de omgeving. Hierbij kijkt Súdwest-Fryslân naar het klimaat, duurzaamheid en hoe met water om te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld over het afvoeren van regenwater bij hevige buien, het tegengaan van uitdroging van de grond en manieren om drinkwater te besparen. Met Bolsward-Oost bereidt de gemeente een wijk voor de toekomst voor.”

200 woningen voor alle doelgroepen
In het totale plan is ruimte voor 200 woningen, waaronder sociale huur- en koopwoningen, betaalbare woningen en woningen voor de vrije sector. Het plangebied wordt onderverdeeld in drie deelgebieden:

- De Akkers: Het zuidelijk deelgebied wordt gevormd door de Akkers. In dit gebied komen 60 woningen, waarvan 17 appartementen.
- De Hofjes: Het centrale en grootste deelgebied wordt gevormd door De Hofjes. In dit gebied is ook ruimte gemaakt voor water en groen. Er komen ongeveer 110 woningen, onderverdeeld in 32 twee-onder-een-kapwoningen, 66 rijwoningen en 12 vrijstaande woningen.
- De Erven: De Erven vormt het noordelijke deelgebied. Hier is de overgang tussen het woongebied en de natuur goed te zien. Hier komen ongeveer 30 woningen met veel ruimte voor groen. In dit gebied kunnen ook alternatieve woningen worden gebouwd, zoals tiny houses.

Bolsward-Oost wordt een nieuwe wijk, “maar” zegt wethouder Bauke Dam, “wel met een duidelijke verwijzing naar het historische karakter van Bolsward. Ook de verbinding met het landschap is duidelijk zichtbaar in Bolsward-Oost. Het wordt een groene wijk met veel bomen en natuurlijke afscheidingen.” Het water in de wijk verwijst naar de grachten in de stad en de natuur daaromheen.

Waar en wanneer zijn de plannen te bekijken?
De gemeente verwacht eind oktober het ontwerp bestemmingsplan voor een periode van 6 weken ter inzage te lezen. Op 15 november 2023 is er van 16.00 uur tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst in De Tiid, Jongemastraat 2 in Bolsward. Iedereen kan vrij naar binnen lopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Na de termijn van 6 weken werkt de gemeente toe naar een definitief bestemmingsplan. “De bedoeling is om het definitieve plan in het voorjaar van 2024 aan de gemeenteraad voor te leggen. Als zij positief besluit over het plan, dan kunnen we aan de slag met het bouwrijp maken van de grond en starten met de verkoop van de kavels”, laat wethouder Dam weten.

12 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op