Nieuws /

Column Wouter Jorritsma

In dit artikel wil ik het met je hebben over het verschijnsel CEO Fraud. En om gelijk met een voordeel te beginnen: MKB bedrijven zijn minder kwetsbaar dan grote(re) enterprises voor CEO Fraud. Dat is dus weer een voordeel. Maar laat ik eerst uitleggen wat CEO Fraud eigenlijk is.

Wat is CEO Fraud

CEO Fraud is een vorm van digitale criminaliteit waarbij medewerkers een fake e-mail krijgen die afkomstig lijkt te zijn van hun directeur of manager. In deze mails wordt opgedragen om een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse bankrekening. Doordat de mail afkomstig lijkt te zijn van de directeur lijkt het een legitiem verzoek waardoor de kans groter is dat deze opdracht vervolgens wordt uitgevoerd.
Eigenlijk is CEO Fraud zeer simpel uit te voeren voor criminelen. Het enige wat nodig is, is achterhalen wat het e-mailadres is van de CEO. Daarna, en dat is een kwetsbaarheid in e-mail, is het vrij gemakkelijk om een e-mail te versturen vanuit dat adres. Natuurlijk ontvangt de fake verzender eventuele reacties op dat adres niet (ze hebben geen toegang tot de mailbox van de CEO) maar het is dus wel mogelijk om een willekeurig e-mailadres in te stellen als afzenderadres. Als dan vervolgens de e-mailhandtekening van de CEO ook nog wordt nagemaakt door de criminelen lijkt het alsof de mail daadwerkelijk afkomstig is van de directeur. Soms is het e-mailadres niet helemaal identiek aan dat van de directeur maar heeft men een andere domeinnaam geregistreerd die erg lijkt op de eigen domeinnaam van je organisatie. Er zijn overigens ook varianten in omloop waar men zich voordoet als een leverancier en op die manier tracht om betalingen los te krijgen.

Hoe herken je CEO Fraud
Maar hoe herken je nu CEO Fraud? Dat kan soms lastig zijn maar CEO Fraud mails hebben vaak de volgende kenmerken:
• Er is sprake van een gezagsverhouding. De betaalopdracht kan als ‘bevel’ worden gegeven.
• Er wordt soms gevraagd om vertrouwelijkheid. De medewerker wordt opgedragen het verzoek niet te delen met andere collega’s.
• Tijdsdruk. Het moet snel gedaan worden!

En hoe voorkom je CEO Fraud

En hoe voorkom je CEO Fraud? Maak hiervoor enkele simpele afspraken intern in je organisatie. Spreek bijvoorbeeld af dat er nooit grote bedragen zomaar worden overgeboekt naar buitenlandse bankrekeningen, zonder enige vorm van verificatie intern met bijvoorbeeld je directe leidinggevende. Maak medewerkers ook bewust van dit verschijnsel (stuur dit blog intern door aan je collega’s). Spreek ook af dat je nooit op basis van een telefoontje of mailtje zomaar grote bedragen overmaakt. Spreek af dat je mondeling akkoord krijgt van een leidinggevende bij dergelijke verzoeken. Bij twijfel dus niet overmaken! En komt de verdachte e-mail niet van de directeur maar van een externe leverancier? Check dan eerst de bijbehorende inkoopfactuur voordat je iets overmaakt.

Zoals ik in de inleiding zei zijn MKB’ers iets minder kwetsbaar voor CEO Fraud. Dit is vooral vanwege de kleinere organisatie en ‘afstand’ tot de directeur. Juist in een groter lichaam is de kans simpelweg groter dat CEO Fraud succesvol is. De CEO staat meestal verder weg van de dagelijkse organisatie, er is sprake van meer hierarchie en er worden op dagelijkse basis vaker grote(re) bedragen overgemaakt. Maar dan nog: elke organisatie dient zich bewust te zijn van het risico op CEO Fraud. Ook bij MKB’ers in onze relatiekring hebben we al pogingen tot CEO Fraud gedetecteerd. Gelukkig was men daar scherp en werd de betaalopdracht niet vertrouwd. Dat soort alertheid is altijd nodig!
Wil je meer weten over CEO Fraud? Stuur ons een berichtje,

Wouter Jorritsma
Freez.it

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op