Nieuws /

Sonnema Berenburg trekt de plannen voor de bouw van een nieuwe distilleerderij en bezoekerscentrum bij de watertoren in Bolsward uit de ijskast en wil nog dit jaar beginnen met bouwen.
De berenburgfabriek zit nu nog aan de Stoombootkade in Bolsward, aan de rand van de binnenstad. Sonnema maakte drie jaar geleden bekend dat ze de markante watertoren buiten de stad had gekocht. De bijna 40 meter hoge toren op bedrijventerrein de Marne moet als groot uithangbord fungeren voor het ‘nasjonale slokje’ en wordt verbouwd tot bezoekerscentrum.

Aan de voet van de toren zouden nieuwe productieruimtes, kantoren en een magazijn worden gebouwd, zodat het hele bedrijf met alle twaalf medewerkers er naar toe kon verhuizen.

Dit jaar nog beginnen
Daarna bleef het stil. Maar er zit nu weer schot in, zegt vestigingsleider Gelkje Schotanus. Sterker: ,,It giet troch.’’ Dit voorjaar wordt de bouwvergunning aangevraagd en als de gemeente die goedkeurt kan dit jaar nog met de bouw worden gestart.

Toen bekend werd dat Sonnema het markante bouwsel had gekocht, kreeg de fabrikant allerlei plannen opgestuurd van berenburgfans. De toren zou ideaal zijn om te verbouwen tot een enorme berenburgfles. ,,Wy krigen allegear fotoshopte ideeën opstjoerd’’, zegt Schotanus. Maar zo wild wordt de aanpak van Sonnema niet. Op de toren wordt een arm gebouwd die om het gebouw heenloopt. Via een verbinding met de productiehal kunnen bezoekers vanaf een bordes de fabriek inkijken.

Origineel
Ook van buiten wordt de toren aangepakt. Het kiezelbeton dat er omheen is gesmeerd, wordt verwijderd zodat de stenen muren weer tevoorschijn komen. ,,We meitsje it wer orizjineel’’, zegt Schotanus. Geen reclamebaken met toeters en bellen. ,,We pakke it yn styl oan.’’

Verkoop
Met de verhuizing en nieuwbouw kan het oude familiebedrijf, waar de zevende generatie aan het roer staat, weer vooruit. ,,We kinne op syn minst wer twa generaasjes de takomst yn.’’ De gebouwen op de oude locatie gaan in de verkoop.

(Bron LC 2 februari, auteur Elizabeth Vogelzang)

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op