Nieuws /

Sonnema Berenburg trekt de plannen voor de bouw van een nieuwe distilleerderij en bezoekerscentrum bij de watertoren in Bolsward uit de ijskast en wil nog dit jaar beginnen met bouwen.
De berenburgfabriek zit nu nog aan de Stoombootkade in Bolsward, aan de rand van de binnenstad. Sonnema maakte drie jaar geleden bekend dat ze de markante watertoren buiten de stad had gekocht. De bijna 40 meter hoge toren op bedrijventerrein de Marne moet als groot uithangbord fungeren voor het ‘nasjonale slokje’ en wordt verbouwd tot bezoekerscentrum.

Aan de voet van de toren zouden nieuwe productieruimtes, kantoren en een magazijn worden gebouwd, zodat het hele bedrijf met alle twaalf medewerkers er naar toe kon verhuizen.

Dit jaar nog beginnen
Daarna bleef het stil. Maar er zit nu weer schot in, zegt vestigingsleider Gelkje Schotanus. Sterker: ,,It giet troch.’’ Dit voorjaar wordt de bouwvergunning aangevraagd en als de gemeente die goedkeurt kan dit jaar nog met de bouw worden gestart.

Toen bekend werd dat Sonnema het markante bouwsel had gekocht, kreeg de fabrikant allerlei plannen opgestuurd van berenburgfans. De toren zou ideaal zijn om te verbouwen tot een enorme berenburgfles. ,,Wy krigen allegear fotoshopte ideeën opstjoerd’’, zegt Schotanus. Maar zo wild wordt de aanpak van Sonnema niet. Op de toren wordt een arm gebouwd die om het gebouw heenloopt. Via een verbinding met de productiehal kunnen bezoekers vanaf een bordes de fabriek inkijken.

Origineel
Ook van buiten wordt de toren aangepakt. Het kiezelbeton dat er omheen is gesmeerd, wordt verwijderd zodat de stenen muren weer tevoorschijn komen. ,,We meitsje it wer orizjineel’’, zegt Schotanus. Geen reclamebaken met toeters en bellen. ,,We pakke it yn styl oan.’’

Verkoop
Met de verhuizing en nieuwbouw kan het oude familiebedrijf, waar de zevende generatie aan het roer staat, weer vooruit. ,,We kinne op syn minst wer twa generaasjes de takomst yn.’’ De gebouwen op de oude locatie gaan in de verkoop.

(Bron LC 2 februari, auteur Elizabeth Vogelzang)

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op