Nieuws /

Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat woningen isoleren met de ‘sigarenplant’ lisdodde. De bouwgroep werkt hierbij samen met gemeenten, kennisinstellingen en ondernemers; lokale partners van het ‘Better Wetter’ project. De ontwikkeling is een grote stap in circulair bouwen. Niet alleen zorgt het voor hernieuwbaar isolatiemateriaal en minder CO2-uitstoot, door lisdodde te planten versterken de partijen ook (natte) natuurgebieden.

Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat uitdagingen aan op het gebied van energie, klimaat en de circulaire economie om richting een duurzame toekomst te gaan . Het bedrijf werkt hiervoor continu aan innovatieve oplossingen. Het toepassen van lisdodde als isolatiemateriaal is goed voor alle uitdagingen.

Een regionaal product, van nature isolerend

Lisdodde is een veelzijdige plant. De steel bestaat uit vele kleine kamertje met stilstaande lucht. Dit zorgt voor een natuurlijke isolerende werking. De bloem (sigaar) zorgt voor de benodigde structuur. Lisdodde groeit in de regio Noord-Fryslân en de Friese bouwer gebruikt het isolatiemateriaal zo dichtbij mogelijk bij bouwprojecten. Dit zorgt voor een beperking van CO2-uitstoot door transport.

Versterking van de natuur

Bodemdaling is een bekend fenomeen in Fryslân en andere gebieden met veel platteland. Eén van de oorzaken hiervan is het vee wat op het land loopt. Lisdoddevelden beperken daarentegen de bodemdaling. Ook zorgen de planten voor biodiversiteit; veel diersoorten zijn gebaat bij de lisdodde.

Circulair bouwen

Circulair bouwen heeft toekomst. Hier is Bouwgroep Dijkstra Draisma van overtuigd. Coen Verboom is onderdeel van het innovatieteam bij Bouwgroep Dijkstra Draisma en licht toe: “Als we onze klimaatdoelen willen behalen zullen we op een heel andere manier naar bouwen moeten kijken. We moeten bouwen met een circulaire visie. Weten waar het materiaal vandaan komt en het materiaal efficiënt blijven gebruiken zijn hierbij belangrijk. Lisdodde is een materiaal dat ons daar enorm bij kan helpen.”

In Bowinn, de nieuwe campus voor innovatie in de bouw in Dokkum, past de bouwgroep het circulaire isolatiemateriaal als eerste toe. Partners in het Better Wetter project zijn gemeente Dantumadiel, gemeente Noardeast Fryslân, Wetterskip Fryslân, Van Hall Larenstein, Nordwin College, Noardlike Fryske Wâlden, Staatsbosbeheer, ONOF, Friese Milieu Federatie, It Fryske Gea, Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân, provincie Fryslân, Altenburg & Wymenga en Studio Tjeerd Veenhoven.

(Foto: Bouwgroep Dijkstra Draisma)

Meer nieuwsberichten

VOB ondernemersprijs 2023 voor Technisch Aannemersbedrijf Bloemhof

Onder grote belangstelling werd donderdagavond in de vernieuwde Wijnberg de ondernemersprijs 2023, bestaande uit een trofee en een oorkonde, uitgereikt aan Jaco en Freddy Bloemhof van het gelijknamige Technisch Aannemingsbedrijf.
Volgens de jury hebben de gebroeders Bloemhof sinds de oprichting van het bedrijf in 1995 steeds gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en technieken om in te spelen op de behoeftes van hun klanten.
Vanaf de Gleibakkerij verhuisde het bedrijf in 2000 naar De Marne, waar het bedrijf gestaag verder groeide, zowel in werkoppervlakte als in activiteiten.
In bijna dertig jaar is Bloemhof Bolsward uitgegroeid tot een allround bedrijf met een hoogwaardig machinepark, een breed klantenbestand en een team van dertig jonge en enthousiaste medewerkers.
Sinds 2022 hebben Jaco en Freddy een stapje teruggedaan, maar hun gedrevenheid en betrokkenheid bij het bedrijf is gebleven.
In 2015 werd door de gebroeders Bloemhof het huidige Veerhuys aangekocht, zes jaar later werd daar het hotel/restaurant de Wijnberg aan toegevoegd. Zowel het Veerhuys als de Wijnberg werden na de aankoop grondig verbouwd en voegden nog meer uitstraling toe aan het Marktplein en Bolsward. De verdieping en het terras van de Wijnberg krijgen later nog een grondige update.

Bolsward In Zet trofee voor Dirk Jan de Rouwe

Tegelijk met de uitreiking van de ondernemersprijs 2023 werd de Bolsward In Zet trofee, eveneens een trofee en oorkonde uitgereikt aan Dirk Jan de Rouwe. De prijs werd uitgereikt door Ronald Velzen, voorzitter van het Parkmanagement Bolsward. Hij noemde De Rouwe een ,betrokken man op vele fronten, waarbij zijn communicatieve kwaliteiten opvallen’. ,Al jaren geleden heeft hij met vele anderen zich hard gemaakt voor het behoud van het zwembad. Verder leverde hij een bijdrage aan het behoud van het Ondernemersfonds Sudwest, is de oprichting van de Visiegroep voor een groot deel te danken aan de inzet van De Rouwe.’

23 maart 2024

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op