Nieuws /

BOLSWARD / DOKKUM – Als eerste bouwbedrijf in Nederland mag Bouwgroep Dijkstra Draisma nu gecertificeerd kwaliteitsmetingen op het gebied van luchtdichtheid uitvoeren. Het behaalde certificaat is het KOMO procescertificaat SKGIKOB.010762.01.NL. Een certificaat waar Bouwgroep Dijkstra Draisma trots op is, vooral om aan opdrachtgevers te laten zien dat zij kwaliteit zeer serieus nemen. Afgelopen week, tijdens een luchtdichtheidsmeting bij het iconische Afsluitdijk Wadden Center, reikte directielid Dirk Jan de Rouwe het certificaat uit aan het kwaliteitsteam van het bouwbedrijf.

Energiezuinigheid

“Een gebouw opleveren zonder gasaansluiting is niet moeilijk, die laat je gewoon achterwege. Maar een gebouw voorzien van energie zonder gebruik te maken van gas is een ander verhaal. Dan moet alles kloppen: de installaties, maar ook de luchtdichtheid. Alleen wanneer een gebouw potdicht is, wel geventileerd uiteraard, biedt een elektrische installatie voldoende rendement. Het meten hiervan kunnen we nu zelf. De uitkomsten hiervan gebruiken wij om onze kwaliteit te blijven verbeteren. Dat is toch iets waar je als kwaliteitsteam naar streeft”, aldus Erik Duiker, manager Bouwkwaliteit. Kwaliteitsborging in de bouw De wet ‘Kwaliteitsborging in de bouw’ heeft nog niet de meerderheid van stemmen gehaald in de Eerste Kamer. Toch is er op dit punt wel degelijk een verandering te bespeuren in de bouw. Voorheen was een bouwbedrijf vooral een aannemer van werk, maar veel bouwbedrijven zijn afgelopen jaren getransformeerd naar aanbieders van producten. En van een product mag je een bepaalde kwaliteit verwachten.

“Bij Bouwgroep Dijkstra Draisma is er binnen het bedrijf een geheel andere cultuur en werkwijze ontstaan”, aldus directielid Dirk Jan de Rouwe. “De verantwoordelijkheid voor het proces, product, planning, risico en kwaliteit ligt nu bij Bouwgroep Dijkstra zelf. Kwaliteitsbeheersing is binnen dit gehele proces een belangrijk onderdeel geworden. Hiervoor heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma een eigen kwaliteitsteam samengesteld dat rechtstreeks onder de directie valt. Dit team is het gehele ontwerp- en realisatieproces betrokken bij het uitwerken en realiseren van de bouwwerken en meet de kwaliteit op de bouw. De projectteams worden ondersteund door professionals en merken de meerwaarde. Binnen het bedrijf is meetbaar dat faalkosten en bouwfouten substantieel minder zijn geworden door deze aanpak.”

Meer nieuwsberichten

Informatief museumstuk over aardwarmte in de Tiid

“Wie had vier jaar geleden gedacht dat we het hier vandaag in Bolsward zouden hebben over geothermie?” Zo begon wethouder Faber zijn verhaal waarin hij benadrukt dat het zo snel gegaan is met de warmtetransitie. “Het is een complex verhaal, zeker met de huidige actualiteit, waarbij we ons afvragen of we afhankelijk willen zijn van gas uit landen als Rusland. Daarom zijn we ook zo blij met initiatieven uit onze gemeente, zoals dit, met als doel dat ook de opbrengsten in onze directe omgeving blijven en dat we daar met elkaar van profiteren”, sprak Faber vol trots

3 maart 2022

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op