Nieuws /

Met acht ingelijste keurmerken onder de arm trok Harrie ten Have vorige week donderdagochtend naar de Jumbo Kooistra in Bolsward. De voorzitter van de Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) beloonde evenzoveel filialen van de familie Kooistra voor hun goede prestaties, onder andere op het gebied van lokale betrokkenheid, personeelsbeleid en duurzaamheid.

Een unieke gebeurtenis volgens de voorzitter. ,,Het is mij nog niet eerder overkomen dat ik meer dan één winkel aandacht kan geven. De lat om een keurmerk te krijgen ligt hoog, maar jullie hebben meer dan gemiddeld gescoord”, complimenteerde hij de eigenaren Erik en diens vader Yke Kooistra en hun medewerkers. Van alle filialen was een afgevaardigde aanwezig om de oorkonde, de bloemen en de lovende woorden in ontvangst te nemen.

Erik Kooistra vertelde in razend tempo duidelijk waar de Jumbo Kooistra Groep voor staat. Ook benadrukte hij meermaals het feit dat het een heus familiebedrijf is. ,,We staan vanaf 1926 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben inmiddels de vierde generatie.” Hij toonde zich blij met het behaalde resultaat: ,,Ik ben supertrots dat we het gehaald hebben.”

Na Kooistra nam gedeputeerde Sander de Rouwe het woord. De Rouwe, Bolswarder en frequent bezoeker van de supermarkt, kwam met een aantal persoonlijke anekdotes. Zo kocht hij van zijn allereerste zakgeld een zak chips bij het filiaal dat toen nog aan de Jongemastraat zat. En dat zijn eerste ‘legale’ baantje bij de Kooistra’s was. Hij sloot af met een fraai compliment: ,,Jullie zijn de parel van supermarktketens en jullie zijn niet de koning, maar de keizer van de kruideniers. En zorg voor een vijfde generatie, want Friesland kan jullie niet missen.”

Wethouder Maarten Offinga deed ook zijn zegje. ,,Ik ben onder de indruk van wat hier gebeurt. Normaal wordt er één prijs uitgereikt, maar jullie flikken het om acht binnen te halen.”

Als afsluiter werden alle filialen uitgelicht. Managers of andere afgevaardigden van de winkels in Bolsward, Heerenveen (2x), Leeuwarden, Makkum, Marknesse, Sneek en Wommels ontvingen allen persoonlijk de complimenten en de sterke punten van hun vestiging. Daarbij viel op dat één van de vestigingen in Heerenveen landelijk als tweede scoort op de lijst van 225 ondernemingen met een SSK.

Na alle warme woorden, koffie en gebak bevestigden Kooistra senior en zijn zoon samen met De Rouwe en Offinga het verkregen bordje naast de ingang van de winkel.

Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich onderscheiden door hun extra inzet voor de leefbaarheid in en rondom hun winkel. Ondernemers die het keurmerk behalen zijn innovatief en controleerbaar bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het SSK is ontwikkeld door brancheorganisatie het Vakcentrum, in samenwerking met kennisinstituut TNO. Supermarkten die het keurmerk behalen zijn echte koplopers op het gebied van lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.
(Bron: SSK en Bolswards Nieuwsblad)

Meer nieuwsberichten

Interessant kijkje in de keuken bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Eerder deze maand bezochten enkele tientallen VOB-leden het complex van Bouwgroep Dijkstra Draisma op de Marne. Jaarlijks wordt een ,gluren bij de buren’ evenement georganiseerd voor leden van de Vereniging Ondernemend Bolsward.

Dit jaar was Dijkstra Draisma de gastheer voor de nieuwsgierige VOB leden. In de ontvangstruimte werd men begroet en welkom geheten door Dirk-Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep. In het kort legde hij uit wat het complex in Bolsward betekende voor de bouwgroep. Naast Bolsward beschikt Dijkstra Draisma over vestigingen in Dokkum en Groningen.
Na de uitleg van De Rouwe werd het gezelschap in drie groepen verdeeld voor een rondgang door het bedrijf.

Na bezichtiging van de kantoorruimtes en het magazijn, werden presentaties gegeven van onder andere verduurzaming en renovatie, het circulair bouwen, energietransitie en CO2-neutrale wijken van Dijkstra Draisma.
Het ,gluren bij de buren’ evenement werd vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje in De Wijnberg.

28 oktober 2023

Toekomstgerichte wijk Bolsward-Oost wordt voor alle doelgroepen

Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, met aandacht voor duurzaamheid én in een groene omgeving. In Bolsward-Oost komt dat allemaal bij elkaar. In het plan voor de nieuwe woonwijk in Bolsward is ruimte voor 200 nieuwe toekomstbestendige woningen. Belangstellenden kunnen het ontwerp bestemmingsplan van binnenkort inzien.

Gemeente Súdwest-Fryslân wil van Bolsward Oost een wijk maken voor verschillende doelgroepen, waar duurzaamheid, een fijn leefklimaat en goed wonen voorop staan. Met de woningbouwimpuls van het Rijk kan de gemeente tegemoet komen in de vraag naar meer sociale en betaalbare woningen. In het oorspronkelijke plan was ruimte voor ongeveer 20 sociale huurwoningen. Met de subsidie van het Rijk kan de gemeente meer sociale en betaalbare woningen aan het plan toevoegen. De gemeente verwacht dat 100 sociale en betaalbare woningen haalbaar is.

Daarnaast wil de gemeente in Bolsward-Oost ook rekening houden met de noodzakelijke verduurzaming van de omgeving. Hierbij kijkt Súdwest-Fryslân naar het klimaat, duurzaamheid en hoe met water om te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld over het afvoeren van regenwater bij hevige buien, het tegengaan van uitdroging van de grond en manieren om drinkwater te besparen. Met Bolsward-Oost bereidt de gemeente een wijk voor de toekomst voor.”

200 woningen voor alle doelgroepen
In het totale plan is ruimte voor 200 woningen, waaronder sociale huur- en koopwoningen, betaalbare woningen en woningen voor de vrije sector. Het plangebied wordt onderverdeeld in drie deelgebieden:

- De Akkers: Het zuidelijk deelgebied wordt gevormd door de Akkers. In dit gebied komen 60 woningen, waarvan 17 appartementen.
- De Hofjes: Het centrale en grootste deelgebied wordt gevormd door De Hofjes. In dit gebied is ook ruimte gemaakt voor water en groen. Er komen ongeveer 110 woningen, onderverdeeld in 32 twee-onder-een-kapwoningen, 66 rijwoningen en 12 vrijstaande woningen.
- De Erven: De Erven vormt het noordelijke deelgebied. Hier is de overgang tussen het woongebied en de natuur goed te zien. Hier komen ongeveer 30 woningen met veel ruimte voor groen. In dit gebied kunnen ook alternatieve woningen worden gebouwd, zoals tiny houses.

Bolsward-Oost wordt een nieuwe wijk, “maar” zegt wethouder Bauke Dam, “wel met een duidelijke verwijzing naar het historische karakter van Bolsward. Ook de verbinding met het landschap is duidelijk zichtbaar in Bolsward-Oost. Het wordt een groene wijk met veel bomen en natuurlijke afscheidingen.” Het water in de wijk verwijst naar de grachten in de stad en de natuur daaromheen.

Waar en wanneer zijn de plannen te bekijken?
De gemeente verwacht eind oktober het ontwerp bestemmingsplan voor een periode van 6 weken ter inzage te lezen. Op 15 november 2023 is er van 16.00 uur tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst in De Tiid, Jongemastraat 2 in Bolsward. Iedereen kan vrij naar binnen lopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Na de termijn van 6 weken werkt de gemeente toe naar een definitief bestemmingsplan. “De bedoeling is om het definitieve plan in het voorjaar van 2024 aan de gemeenteraad voor te leggen. Als zij positief besluit over het plan, dan kunnen we aan de slag met het bouwrijp maken van de grond en starten met de verkoop van de kavels”, laat wethouder Dam weten.

12 oktober 2023

Elke maand onze nieuwsbrief ontvangen?

Ook samenwerken? Word nu lid

Neem contact op